Na području PU virovitičko-podravske policijski službenici pješacima i biciklistima podijelili reflektirajuće prsluke, svjetla i drugu zaštitnu opremu

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. veljače, u predvečerje i ranim večernjim satima su na području Policijske uprave virovitičko-podravske provedene preventivne aktivnosti podjele reflektirajućih prsluka, svjetla za bicikle, privjesaka sa svjetiljkom i svjetala pješacima i biciklistima. Ove preventivne aktivnosti su provedene sa ciljem povećanja vidljivosti pješaka i biciklista u prometu, kako bi se na taj način direktno utjecalo na povećanje njihove sigurnosti u prometu i smanjenje stradavanja.

– Iako se nalazimo u najhladnijem dobu godine, zbog povoljnih vremenskih prilika našim prometnicama prometuje veći broj sudionika na biciklima i pješaka. Stoga se i provedbom ove akcije pokušalo ponovno ukazati na obavezu vozača bicikla i pješaka da se prilagode dužini noćnih uvjeta prometovanja – kažu iz PU virovitičko-podravske.

Vozači bicikla su odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali prvenstveno zbog vlastite sigurnosti, prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezni imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće djelove bicikla, odnosno koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

– Pješaci se upućuju na korištenje svjetlije odjeće i podsjećaju na obavezu korištenja reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno korištenje različitih svjetiljki koje će ih osvjetljavati i na taj način postići da ih drugi sudionici u prometu vide.

Pozivaju se i vozači motornih vozila da posebno obrate pozornost na ove kategorije sudionika u prometu, i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti – ističu iz PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content