Na području Virovitičko-podravske županije, kreće se u razvoj turizma koji posjetiteljima nudi aktivan odmor i boravak u prirodi uz nove outdoor sadržaje

Promjene uočene u turističkim trendovima pokazuju kako sve više posjetitelja traži aktivan odmor i boravak u prirodi te je Turistička zajednica Virovitičko podravske županije u suradnji s planinarskim društvima koja djeluju na području Virovitičko-podravske županije odlučila aktivnije pristupiti razvoju ovog oblika turizma, odnosno razvoju outdoor ponude.

Tim povodom u Sali za sastanke, uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, člana Uprave hrvatskih šuma Igora Fazekaša sa suradnicima, direktorice TZ VPŽ Martine Jakelić, kao i načelnika Općine Čačinci i ravnatelja Parka prirode Papuk Alena Jurenca, bila i ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ Tatjane Arnold Sabo kao i Mario Ripli, predsjednik HPD-a Papuk uz Virovitice. Strateški partneri u razvoju i provedbi ovog projekta, koji ima za cilj razvoj outdoor ponude su – Hrvatske šume, Park prirode Papuk, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ, a sve uz potporu Virovitičko-podravske županije.

Suradnja s Hrvatskim šumama iznimno nam je važna kako bismo u skladu s njihovim planovima upravljanja, na siguran način za posjetitelje kreirali staze te nam je potrebno da se u ovom segmentu aktivno uključe u projekt. Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije planira, nakon što se zajednički definira koje su to staze, u suradnji s planinarskim društvima snimiti GPS tragove za njih, napraviti tekstualne i fotografske opise staza koji će biti dostupni na internetskoj stranici Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, te potom krenuti sa snažnom promocijom navedenih sadržaja kako bi se i ovaj proizvod približio što većem broju posjetitelja ali i lokalnom stanovništvu – istaknula je Martina Jakelić direktorica TZ VPŽ.

Mario Ripli je predstavio planinarska društva na području VPŽ. Ona su – HPD Papuk koji je osnovan 1928. godine i trenutno broji oko 200 članova. Tu je i HPD Orahovica, osnovano 1922, uz trenutnih 76 članova. Postojalo je i Planinarsko društvo Vrani kamen iz Slatine, koje je osnovano 1951. godine, ali je ugašeno. Ripli je ovom prigodom naglasio kako bi se kroz projekt djelovalo na četiri područja – Virovitička bilogora, Suhopoljska bilogora, Papuk i Krndija.

– Cilj nam je podsjetiti i naučiti prvenstveno djecu i mladež da osim Interneta postoji i stvaran svijet, pritom im pokazujući, kroz edukativne sadržaje kako se zaljubiti u prirodi i kako tu ljubav očuvati. Želimo im približiti staromodne planinarske sadržaje na moderan i „cool” način. Objasniti im i pokazati kako očuvati zdravlje „bijegom” u prirodu, šume i planine – kazao je Mario Ripli predstavljajući trenutne staze na području Virovitičko-podravske županije, te što bi to u budućnosti trebao sačinjavati navedeni projekt.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content