Plan razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine: Realizirati 39 strateških projekata vrijednih 16,6 milijardi kuna

Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, predstavljen je na 5. sjednici Partnerskog vijeća Osječko-baranjske županije, odnosno savjetodavnog tijela osnovanog za potrebe pripreme i praćenja provedbe planskih dokumenata politike regionalnog razvoja, utvrđivanja i predlaganja zajedničkih prioriteta na razini županije i drugih poslova.  

Uvodna izlaganja dali su zamjenik župana Mato Lukić, koji je i predsjednik Partnerskog vijeća, te viša savjetnica za izradu županijskih razvojno-planskih dokumenata Ivona Mendeš Levak i Denis Ćosić, ravnatelj Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

– Prijedlog Plana razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine usklađen je sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, sadrži srednjoročne strateške potrebe, tematski plan provedbe projekata, financijski plan i sve druge potrebne sadržaje. U dosadašnjem postupku izrade Plana razvoja već je završena i javna rasprava o Prijedlogu Plan razvoja, danas je Partnersko vijeće dalo pozitivno mišljenje, a o Prijedlogu će se raspravljati i na sjednici Županijske skupštine koja će se održati u ožujku- rekao je Lukić.

Ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Denis Ćosić, pojasnio je kako se na tekstu ovog dokumenta radilo dvije godine, pripremljene su analitičke podloge na više od 500 stranica, obrađene sve jedinice lokalne samouprave, kao i svi drugi dionici s područja županije koji su imali što reći o smjeru razvoja OBŽ. Nositelj tih aktivnosti je Osječko-baranjska županija.

– Prijedlog Plana razvoja je usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom 2030. godine, kao i značajnim europskim dokumentima kao što su Zeleni plan EU i Digitalna tranzicija, što je bio okvir za izradu ovog Plana. U Planu razvoja OBŽ nalazi se 39 strateških projekata ukupne vrijednosti 16,6 milijardi kuna, što se planira realizirati do kraja 2027. godine. Naravno, Plan je podložan i promjenama te će se vidjeti kako će teći realizacija jer ne radi se samo o sredstvima iz fondova EU nego i nacionalnim i drugim izvorima sredstava- kazao je Ćosić.

Pojasnio je kako se planirani strateški projekti odnose na više područja, od društvenog života, zdravstva, obrazovanja, kulture, do gospodarstva, infrastrukture i drugih područja koja su bitna za život i izgradnju jedne zajednice, a oni moraju biti u skladu su s Digitalnom tranzicijom i europskim Zelenim planom.

Istaknuo je i kako su neki od projekta već u tijeku, poput Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Podvožnjaka u Ulici sv. B. L. Mandića u Osijeku.

– Utvrdili smo, primjerice, i probleme u socijalnoj skrbi, poljoprivredi, gospodarstvu i infrastrukturi, no Plan nam daje smjernice kako treba ići. Plan je ujedno i podloga za prijavu budućih projekata čiji će se nositelji morati pozivati na njega prilikom prijava na europske i druge izvore financiranja. Plan smo radili dosta široko, pa se mnoge projektne ideje mogu naći i vezati uz stavke iz Plana, ukoliko nisu u navedenih 39, a bit će dostupne i sve analitičke podloge koje su služile u izradi Plana te će se i iz njih moći izvući pojedini ciljevi i prioriteti za razvoj OBŽ do 2027. godine- poručio je ravnatelj JU ŽRA Denis Ćosić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content