Predsjednik HUP-Udruge trgovina: Trgovci će kompletno smanjenje PDV-a pretočiti u smanjenje cijena

Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako će trgovci sigurno kompletno smanjenje PDV-a, a čak vrlo vjerojatno i nešto više, pretočiti u smanjenje cijena.

Nakon što je Vlada prošli tjedan predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koje među ostalim prati i snižavanje PDV-a na hranu, u fokusu javnosti je i pitanje hoće li se spuštanje stope PDV-a na hranu doista odraziti na njezine cijene.

Evačić je rekao da cijene ozbiljno rastu negdje od sredine prošle godine. Naveo je da su prošle godine primili nove cijene za više od 7.000 novih artikala, a ove godine u prva tri mjeseca preko 1.400.

– Najava je za treći mjesec preko 400 artikala. Proizvođači su intenzivno počeli dizati cijene sredinom prošle godine. Hoće li cijene ostati takve ili će pasti prvenstveno zavisi od proizvodnje – rekao je Evačić.

Dodao je kako je konkurencija između trgovaca u Hrvatskoj jedna od najjačih u Europi te da će trgovci sigurno kompletno smanjenje PDV-a – čak vrlo vjerojatno i nešto više – pretočiti u smanjenje cijena. Trgovac koji bi povećao cijene, a da ostali ne povećaju, ako pritom ne dođe do povećanja proizvođačkih cijena, pucao bi sam sebi u nogu – rekao je Evačić.

– Neće doći sigurno do povećanja marži trgovaca. Međutim, velim, imamo najavu povećanja proizvođačkih cijena. Ako dođe do toga, nitko ne može jamčiti da će cijene ostati iste – rekao je Evačić, izrazivši nadu da će proizvodnja stati s povećanjem cijena.

– Ondje gdje neće biti promjene proizvođačkih cjenika, cijene će sigurno pasti – poručio je.

Izrazio je i uvjerenje da će tržište, odnosno potrošači kazniti trgovce koji bi neopravdano dizali cijene.

– Previše nas je da bi se time igrali i sami bi sebi napravili dugoročnu štetu – rekao je Evačić.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content