Priopćenje Hrvatske stranke umirovljenika na Vladine mjere za ublažavanje vala poskupljenja

Hrvatska stranka umirovljenika objavila je priopćenje u kojemu se osvrću na Vladine mjere. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– S velikom nevjericom i dubokim razočarenjem primili smo današnju vijest vezanu uz vladine mjere protiv vala poskupljenja koje se odnose na zaštitu umirovljenika, tj. o preslikanom modelu isplate Covid dodatka! Pitamo se zar vlada nije mogla osmisliti neka bolja rješenja ili uvažiti ona koja su im nudili socijalni i politički partneri. Naime svjedoci smo svakodnevnog povećanja cijena namirnica, bankarskih, poštanskih, komunalnih i drugih usluga te osobito cijena energenata kojem se ne nazire kraj. Imajući na umu kako 566 067 umirovljenika prima mirovine manje od 3 000 kuna efekt jednokratne pomoći samo je kap koja ne može ugasiti požar.

Bojimo se da toga u Hrvatskoj vladi nisu svjesni i da se odnose maćehinski prema umirovljenicima  koji su kroz radni vijek izgradili ovu državu, a osobito prema braniteljima koji su je obranili. Pitamo se i kako je moguće da se umirovljenicima u nama susjednim državama koje i nisu sve članice Europske unije isplaćuju veće naknade kako bi im se olakšao svakodnevni život. Izgleda kako samo naša vlada vodi više računa o financijskoj, a potpuno zanemaruje socijalnu održivost predloženih mjera

Zbog toga mi u Hrvatskoj stranci umirovljenika smatramo da je jedino ispravno i pravedno rješenje za vrijeme inflatorne krize uz mirovine isplaćivati dodatak za preživljavanje. Koliko će ona trajati ne znamo ali u velikoj mjeri ovisi i o vladinim mjerama za oživljavanje gospodarstva, zaustavljana iseljavanja, efikasnijem sudstvu, što većoj financijskoj i energetskoj neovisnosti te naravno rezanju korupcijske i kriminalne hobotnice koja nas je doslovno premrežila.

U tome vlada može računati na pomoć i suradnju Hrvatske stranke umirovljenika i njezinih članova koji su redom iskusni, odgovorni, nekorumpirani i skromni dionici hrvatskog društva. Istodobno ozlojeđeni informacijama kako se ilegalnom eksploatacijom kamenog agregata država godišnje ošteti za 2.5 mlrd. kuna ili da u HNB-u zaposlenici uz ogromne plaće uživaju i u znatnim drugim privilegijama. Posebno guverner koji dobiva 300-tinjak deviznih dnevnica godišnje i novčanu nagradu Republike Mađarske (OTP banke) u iznosu od pola milijuna kuna. Zbog svega navedenog današnja je mlada generacija nažalost u riziku da postane siromašnija od svojih roditelja.

Uzimajući prethodno u obzir objavljujemo naš prijedlog trajnog dodatka za preživljavanje prikazan u sljedećoj tablici:

tablica hsu

Naime za nas je jedino ispravno i razumno rješenje da se isplaćuje dodatak na mirovine u rasponu od 100 do 300 kuna sve dok se ne zaustavi inflacija i cijene stabiliziraju. Od ovog prijedloga ne namjeravamo odustati iz više razloga, a posebno ako imamo na umu kako će umirovljenici primljeni dodatak uglavnom potrošiti jer nemaju prostora za štednju i time kroz PDV državi automatski vratiti značajan dio sredstava. Nažalost PDV je za sve isti tako da se i tu očituje nejednakost (regresivni efekt) jer je za one s najmanjim primanjima porez najveće opterećenje. Zgodno je i podsjetiti kako su u predizbornoj kampanji političari obećavali smanjenje PDV-a, koji je jedan od najvećih u Europskoj uniji, a da se smanji samo za 1% riječ je o 1,8 mlrd. kuna. I konačno zbog činjenice kako Hrvatska izdvaja iz proračuna najmanji postotak za mirovine od svih država u Europskoj uniji!

(www.icv.hr, HSU)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content