Putujuća izložba lutaka osječke umjetnice Mile Lončar: Životopisne lutke koje oduzimaju dah

Puppet tour 2021./2022. naziv je putujuće izložbe koja će od 12. veljače do 5. ožujka biti postavljena u predvorju Gradskog muzeja Virovitica. Radi se o izložbi oko 80 karikaturnih ručno rađenih lutaka osječke ilustratorice i dizajnerice Mile Lončar. 

Lutke su rađene isključivo od reciklirajućih tekstilnih materijala, veličine su oko 35 centimetara i izvedene su u 3d obliku, a prikazuju poznate ličnosti iz svijeta umjetnosti, glazbe, estrade, književnosti, znanosti i politike. Posjetitelji će tako moći vidjeti nadasve zabavnu ekipu lutkica – od Josipe Lisac, Kurta Cobaina, Arsena i Gabi, Maje Šuput, Einsteina, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa, pa čak i Ivice Kirina.

Pomno odabrani detalji odjeće i obuće, naglašene fizičke osobine, kao i detalji rekvizita javnih osoba upotpunjuju lutke i opći vizualni doživljaj osoba koje interpretiraju.
Inače, Mila Lončar radi za jedan od najoriginalnijih osječkih brendova Lega Lega, a i u slobodno vrijeme obožava se kreativno izražavati. Zanima se raznim kreativnim stvarima te se izražava u velikom broju tehnika. Svijet oblikovanja tekstila, ručni rad i reciklaža materijala trenutno su u središtu njezinog izričaja.

Do sada je izradila više od 150 lutaka koje su, osim u privatnom vlasništvu, bile izložene kroz putujuću izložbu u Zagrebu, Bjelovaru, Đurđevcu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu… Ilustrirala je dječju slikovnicu ”Majstorica Nola popravlja tatu” spisateljice Silvije Šesto recikliranjem oblikujući cijelu priču i likove u 3D minijaturnom stilu, a s njom priprema i slikovnicu za odrasle s lutkama poznatih ličnosti. Oblikovala je i protagoniste svijeta stripa Nikole Plečka (Nik Titanik). Vesele je radionice s djecom i svaki novi projekt koji uključuje kreativan rad.

(www.icv.hr, rtk, foto: R. Turković Kasumović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content