Ravnatelji škola s područja VPŽ preuzeli brze antigenske testove: Samotestiranje učenika kreće od sljedećeg tjedna

Ravnatelji škola s područja Virovitičko-podravske županije, njih 28, danas (petak) je u županijskoj vijećnici preuzelo brze antigenske testove za samotestiranje učenika. U Virovitičko-podravsku županiju za tu namjenu stiglo je 16.544 testa, a svaki učenik osnovne i srednje škole dobit će dva testa, za sljedeća dva tjedna. 

–  Učenici će se testirati jednom tjedno, a nakon dva tjedna kada učenici budu na drugom dijelu zimskih praznika stiže druga distribucija testova. Prvih mjesec dana testirat će se jednom tjedno, a nakon toga samo u slučaju pojave zaraze kod učenika ili u njegovoj obitelji – objasnila je županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić te dodala da će se ova praksa provoditi do Uskrsa, kada se nadaju da će pasti broj zaraženih i samim time neće biti potrebno testirati učenike. 

Samotestiranje kreće od sljedećeg tjedna, u ponedjeljak ili utorak, ovisno o tome hoće li ravnatelji stići prosiljediti sve testove. 

– Imamo velike škole koje imaju i po 1.500 testova za podijeliti, pa ako to uspiju danas, testiranje će biti u ponedjeljak, a ako ne odredit će testiranje u utorak – dodaje Bunić.

IMG_9334

Trenutna epidemiološka slika u Virovitičko-podravskoj županiji je dobra, ocjenjuje pročelnica. 

– Do kraja prošloga tjedna imali smo škole na nastavi na daljinu, a ovaj tjedan niti jedna područna niti matična škola nije na nastavi na daljinu. Imamo zaražene učenike i stavljamo određene razredne odjele u samoizolaciju i na nastavu na daljinu, ali bitno je da nisu cijele škole u pitanju – ističe Bunić. 

Testove za svoje učenike danas je preuzeo i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac. 

– Testovi će tijekom današnjeg dana biti podijeljeni razrednicima koji će ih s uputama i obavijesti roditeljima dostaviti tijekom današnjeg dana ili najkasnije u ponedjeljak. U uputama je roditeljima naglašeno da vrše samostalno testiranje svoje djece, u slučaju pozitivnog učenika da se jave školi i epidemiološkoj službi – rekao je Graovac. 

Jednako će biti i u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju. 

– Prema dosadašnjoj pripremi proteklih tjedan dana čini se da je odaziv roditelja velik, gotovo potpun. Nadamo se da će cijeli postupak funkcionirati dobro. Osnovna motivacija za ovakav model samotestiranja je smanjenje broja samoizolacija učenika kojih je bilo dosta i to je otežavalo nastavu uživo. Na ovaj način će samo oboljeli završiti u izolaciji, dok će svi ostali moći pohađati nastavu uživo – rekao je ravnatelj Saša Topić.

Obavijesti o tome kako će teći podjela roditeljima i skrbnicima učenika bit će objavljene na službenim internetskim stranicama osnovnih i srednjih škola.

(www.icv.hr, mp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content