Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača potpisala ugovore o nabavi opreme vrijedne 3,3 milijuna kuna

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači danas (srijeda) su potpisani vrijedni Ugovori o nabavi opreme. U nazočnosti virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martine Bunić i načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, spomenute Ugovore potpisao je ravnatelj škole Josip Ivoš s direktorima izabranih tvrtki: Efcon line iz Zagreba, Nenadom Idžojtićem, Top agro iz Osijeka, Ivanom Perkovićem, Tehnomodeli iz Zagreba, Dubravkom Petkovićem te direktorom tvrtke DH Plastenici iz Starogradačkog Marofa, Draženom Hrvojićem.

Riječ je o nabavi opreme kroz projekt Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti “Panonika” kojemu je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a u kojem je Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača partner na projektu. Vrijednost opreme iznosi gotovo 3,3 milijuna kuna. 

Kroz dodijeljena sredstva Srednja škola Stjepana Sulimanca nabavit će opremu za pedološki laboratorij za vježbe i nastavu, opremu za praktičnu nastavu i vježbe, informatičku opremu za učionice i plastenik s mikrokontrolerima. Time će modernizirati strukovne programe prema potrebama tržišta rada te poboljšati uvjete u školi.

-Opremu koju smo danas dogovorili s dobavljačima putem javne nabave je najveća investicija u opremanju Srednje škole Stjepana Sulimanca od kako škola postoji. Ova oprema će značiti bolje uvjete za nastavu i za praksu te tako stvaramo bolje uvjete ne samo za učenike, nego i za studente, kao i za sve one institucije s kojima imamo ugovor. Od sada na praksu neće ići samo učenici škole, nego ćemo dobivati učenike i studente iz cijele regije – rekao je ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš.

IMG_0833-Custom

-Budući da je poljoprivreda jedna od primarnih djelatnosti u Virovitičko-podravskoj županiji smatramo da će naša škola proizvoditi dovoljan broj kadrova, raditi osposobljavanja, prekvalifikacije ljudi koji su zavšili srednju školu. Kroz ovo nastojimo postati regionalni nositelj znanja i kompetencija u području poljoprivrede – dodaje.

Ravnatelju Josipu Ivošu čestitao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na početku realizacije još jednog projekta.

-Danas su potpisani ugovori za opremu koja vrijedi duplo više nego što je koštala oprema kada se sagradila škola. Vidimo i sami koliko je značajna oprema, koliko je ona vrijedna i koliko će značiti za buduće obrazovanje djece ovdje u srednjoj školi, ali isto tako i za rad profesorima. Srednja škola se do sada već pokazala kao uspješna u privlačenju sredstava iz Europske unije. Ovo je samo dio “kolača” koji pripada Srednjoj školi i još će sigurno biti puno novih ugovora kroz projekat Regionalnog centra kompetentnosti “Panonika”, koji će tako značiti poboljšanje obrazovanja i praktikuma, ali i svega ostalog – rekao je župan Andrović.

IMG_0836-Custom

Među izabranim tvrtkama je i domaća tvrtka DH Plastenici iz Starogradačkog Marofa koja će kroz projekt proizvesti plastenik s mikrokontrolerima.

-Lijepo je biti dio ovakve jedne priče. Mi se bavimo proizvodnjom plastenika i šatora. Sretni smo što smo prošli na natječaju i da smo na domaćem terenu dobili ovaj ugovor te da ćemo raditi montažu plastenika i opreme. To će biti plastenik veličine 10×30 kvadrata potpuno opremljen sa grijanjem i navodnjavanjem što će biti kompletno automatizirano. Tako će učenici moći učiti šo je moderni samoupravljajući plsatenik, a isto tako biti će podešen na temperaturu i na vjetar te će se tako plastenik sam otvarati i zatvarati – objasnio je direktor tvrtke DH Plastenici Dražen Hrvojić.

Uz Srednju školu Stjepana Sulimanca Pitomača, partneri na projektu Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti “Panonika” su i Požeško-slavonska županija, Ekonomska škola Požega, Prirodoslovna škola Karlovac, Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske, Veleučilište u Požegi te tvrtka Kutjevo d.d. Projekt se provodi od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine.

IMG_0832-Custom

Cilj projekta je uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja RCK Panonika. Programski uvjeti stvaraju se modernizacijom postojećih obrazovnih programa i stvaranjem novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, a kadrovski uvjeti se osiguravaju organiziranjem specijaliziranih edukacija i studijskih putovanja namijenjenih nastavnom osoblju.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content