U posjet OBŽ stiglo izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore: Preko 60 posto kulturnog blaga te države sačuvali su Hrvati i njihovi preci

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore na čelu s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem, stiglo je danas (srijeda) u Osijek, a u sjedištu Osječko-baranjske županije primio ih je župan Ivan Anušić. U izaslanstvu su bili predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Ilija Janović.

Na sastanku su razgovarali o problemima, statusu Hrvata u Crnoj Gori te kako Hrvatska zajednica živi i koji su izazovi i problemi ispred njih.

– Razgovaramo s Hrvatima u Vojvodini te Bosni i Hercegovini i drago mi je da su danas Hrvati po prvi puta u ovakvom sazivu kod nas u Osijeku, iako su pojedinačno već bili u našem gradu. Želim im dobrodošlicu te iskazati punu potporu njima i njihovim nastojanjima prepoznatljivosti i svemu onome što moraju imati da bi imali normalne okolnosti života i funkcioniranja jednakopravno kao što imaju i sve druge zajednice na području Crne Gore- rekao je Anušić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković istaknuo je da je ovo dan iskrenog zajedništva među Hrvatima u Republici Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

– Dolazimo u jednom trenutku koji nosi tjeskobu za Hrvate i druge zajednice u Crnoj Gori, a ona je došla promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. godine. Malena Hrvatska zajednica pokazuje i u ovim otežanim okolnostima svoju vitalnost i snagu a u svemu tome ima stvarnu nedjeljivu intenzivnu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske. Ima institucionalnu potporu ali ima i potporu u ovakvim osobama i susretima kroz rad župana Anušića i cjelokupnog njegovog tima- istaknuo je Deković.

– Prema posljednjem popisu prije 11 godina u Crnoj Gori je bio 6021 Hrvat ili 0,91 posto. Preko 60 posto kulturnog blaga na području Crne Gore stvorili su, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi pretci, a tim se blagom treba ponositi i Crna Gora- dodao je.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content