Ustavni sud: COVID potvrde su ustavne i zakonite, ukinuta jedino odluka Stožera koja se odnosi na studente

Ustavni sud odbio je zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. Odluka nije bila jednoglasna. Odluku je komentirao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, piše HRT.

– Ustavni sud u pretežnom dijelu nije prihvatio zahtjeve 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja u dijelu u kojem se osporavala suglasnost s Ustavom tzv. COVID potvrda u javnom sektoru, kao dokaz o preboljenju, testiranju ili cijepljenju. Ustavni sud je dijelom prihvatio zahtjeve i ukinuo odluke Stožera koji se odnose na studente – kazao je Šeparović. 

– Ustavni je sud ponovio svoja stajališta o primjeni članka 16 i 17 Ustava i o tome da je u nadležnosti Sabora pitanje po kojem će članku postupati. Ustavni sud odgovorio je i na na neke nove prigovore koji se tiču diobe vlasti te na politička pitanja koje se pred njega postavljaju, a nemaju ustavnopravnu argumentaciju – nastavio je Šeparović.

Građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju

– Ustavni sud se izjasnio o legitimnom cilju mjera, a njihov je cilj zaštita zdravlja građana te zaštita zaposlenika javnog sektora i njihovih posjetitelja. Mjera obveznih COVID potvrda ima za cilj da štiti zdravlje stranaka i zaposlenika. Mjera je prikladna – naglasio je Šeprarović te iznio podatak da je u prosincu od 800 tisuća testiranih otkriveno preko 11 tisuća zaraženih.

Prema mišljenju Ustavnog suda mjere nisu mogle biti manje restriktivne jer je građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju. 

Zašto je ukinut dio odluke Stožera o studentima? 

– Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde – osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. Međutim, daj dio smo ukinuli, smatramo da je to porotuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve – naglasio je Šeparović.

– Prihvatili smo razloge zašto studenti ne trebaju imati COVID potvrde, ali nismo prihvatili da bi pojedina učilišta mogla drugačije odlučivati – zaključio je Šeparović.

Odluka donesena sa devet glasova ‘za’ i četiri glasa ‘protiv’

Sudac Šumanović smatra da je testiranje pritisak na cijepljenje a suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec smatraju da se radi o primjeni članka 17 i drugačije gledaju na načelo razmjernosti. Odluka i obrazloženje izdvojenih mišljenja, najavio je Šeparović – bit će dostupna na intenrnetskim stranicama Suda za osam dana. 

Odluka o COVID potvrdama nema veze s referendumskim pitanjima

Na pitanje novinara odgovorio je kako na ‘stolu Ustavnog suda’ više nema zahtjeva za odlučivanju o ustanovnosti odluka o COVID potvrdama, no ima još i prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana ili ograničavanja. Prijelog je podnjelo oko stotinjak građana.

Naglasio je kako odluka o COVID potvrdama nema veze s referendumskim pitanjima: “Ako referendumsko pitanje dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja”. 

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content