ZAVRŠNA KONFERENCIJA Izgradnjom Regionalne klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa do novih radnih mjesta u općini Čađavica

U prostorima Općine Čađavica danas (petak) je održana završna konferencija projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”.

Ovaj je projekt izrađen u svrhu jačanja infrastrukture mesne industrije, a spremna je dokumentacija za izgradnju i opremanje dvaju klaonica i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Virovitičko-podravske u općini Čađavica i Vukovarsko-srijemske županije u gradu Otoku.

Proizvođačima bi se u ovim objektima omogućilo klanje, skladištenje i čuvanje mesa do trenutka kad će ono biti potrebno na tržištu, a projektom se želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje na području koje te dvije županije obuhvaćaju.

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević je nazočnima predstavio sve u svezi projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”.

– Još jedan vrlo vrijedan i značajan projekt za Općinu Čađavica sigurno je i projekt ”Izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”. Projekt se financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, upravljačko tijelo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, posredničko tijelo je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok je Općina Čađavica zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Otokom partner u projektu. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 2.055.955 kuna, a za provedbu projekta dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 1.747.561,75 kuna što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja – rekao je načelnik Rončević te dodao:

IMG 2966 1

– Za navedeni projekt, što se tiče klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom u Čađavici, izrađeno je idejno tehnološko rješenje za klaonicu u Čađavici cijene 40.000 kuna, a izradila ga je tvrtka Orion projekt d.o.o. U lipnju 2019. godine izrađena je studija izvodivosti i isplativosti u visini 62.500 kuna s PDV-om a izradila ga je tvrtka Sintagma consulting za usluge d.o.o. 2020. godine je provedena izrada projektnog zadatka izgradnje regionalne klaonice cijene 7.500 kuna s PDV-om a izradila ga je tvrtka Standing d.o.o. Zatim je izrađen elaborat optimalnog tehničkog rješenja korisnika na distribucijsku elektroenergetsku mrežu – EOTRP cijene 25.000 kuna s PDV-om, a izradila ga je tvrtka HEP ODS d.o.o., Elektra Virovitica u srpnju 2021. godine, zatim glavni projekt izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom ukupne cijene 398.750 kuna s PDV-om a izradila ga je tvrtka Statera d.o.o. Osijek u listopadu 2021. godine i na kraju kontrola tehničke dokumentacije u vrijednosti 18.750 kuna, a provela ju je tvrtka Projektant d.o.o. Osijek u listopadu 2021. godine. Ukupna utrošena sredstva do sada iznose 552.500 kuna, a planirana vrijednost samog objekta je 31.233.998 kuna – nabrojao je načelnik te dodao da je građevinska dozvola izdana 30. studenog 2021. godine.

– Kroz projekt, kada bude završen, moći ćemo zaposliti radnu snagu s područja naše općine, ali i šire, a tu su i kooperanti koji će svoje proizvode moći plasirati na tržište – zaključio je Rončević.

Nakon iznošenja svih relevantnih podataka u svezi projekta, načelnik Rončević je prisutne medije poveo do parcele u industrijskoj zoni na kojoj bi u bliskoj budućnosti trebala ”niknuti” Regionalna klaonica s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content