Tjedan mozga u Osijeku: Mozak i post covid sindrom, dječja igra i spin

Aktivnosti vezane uz Tjedan mozga u svijetu svake su godine sve intenzivnije, obzirom na to da je istraživanje mozga jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta. 

– Više od 45 posto sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga. Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno, te da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava – ističu iz Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Tjedan mozga međunarodna je znanstveno-obrazovno-promidžbena kampanja Brain Awareness Week, čiji je cilj upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću.

U Osijeku se ovogodišnji Tjedan mozga održava od 14. do 20. ožujka s temama: Vrtnja-spin, dječja igra i post-covid.

Kao i svake godine, program je organizirala Marija Heffer, predsjednica katedre za medicinsku biologiju i genetiku, u suranji sa Sekcijom za neuroznanost Osijek (SenzOS) i Odjelom za biologiju.

Predavanja se održavaju u Rektoratu svakog dana do četvrtka 17. ožujka,  s početkom u 15h, a za mlađe sudionike održat će se radionice prilagođene dobnim skupinama, u školama i vrtićima. Riječ je o aktivnostima vezanim uz kognitivni i motorički razvoj djeteta, s naglaskom na dječju igru i neuroplastičnost mozga.

– U srijedu provjerite svoje znanje na kvizu (Campsus caffe), u petak na science caffeu saznajte nešto novo o igri na otvorenom, a za kraj tjedna pridružite nam se na Brains out partyju (Franz Koch) i zaigrajte s nama društvene igre na Atlas Game night.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem maila [email protected] ili na društvenim mrežama – ističu organizatori.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content