Banožić i Hranj o letjelici: Ovo nije prijetnja za Hrvatsku, u istrazi surađujemo s NATO-om

Ministar obrane Mario Banožić obraća se javnosti na temu pada letjelice u Zagrebu, izvijestili su iz MORH-a.

– Krenuli smo u dva pravca. Dakle od jutra se provodi krim istraga na temelju dijelova letjelice. Također, drugi dio priče je suradnja s NATO članicama s kojima razmjenjujemo informacije. Čuo sam se s glavnim tajnikom te mađarskim i slovenskim ministrima obrane. Ono što sigurno možemo reći da je letjelica ušla u naš prostor u 22:57 sati iz Mađarske te je letjela sedam minuta brzinom od 700 km/h. Ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku – kazao je, piše Večernji.hr.

U ovom trenutku se ne može točno kazati čija je letjelica, kazao je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj.

– Incident je ozbiljan. Predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziramo parametre leta kako bismo otkrili o čemu se radi. Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korištene u Sovjetskom savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći niti je li doletjela iz Ukrajine – dodao je.

Na upit što je poduzeto, kaže:

– Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta – rekao je.

– Imamo radarski sustav koji je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku. U ovom trenutku ne znam koji je radar snimio letjelicu, vjerojatno onaj sa Sljemena koji je na najboljoj poziciji – kazao je Hranj.

Banožić je još kazao kako postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica.

– Kad napravimo detaljnu analizu moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor. Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. U kratkom vremenu smo utvrdili o kojem je pravcu riječ. Dobili ste odgovor o prioritetima i podsjećam na nabavu borbenih aviona i silne napore koje ulažemo – nastavlja Banožić.

Podsjetimo, nepoznata letjelica sinoć se srušila u blizini studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, a policija je izvijesila kako je pronašla krater te dva padobrana. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu letjelice. Gradonačelnik zagreba Tomislav Tomašević kazao je kako je riječ o događaju bez presedana te da se fragmenti letjelice nalaze na više lokacija.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content