Blažić: Nema potrebe raditi zalihe hrane, što se tiče žitarica i uljarica, Hrvatska je samodostatna

Suočeni s valom poskupljenja, građani zbog rata u Ukrajini strahuju i od nestašice hrane. U emisiji U mreži Prvog o tome su govorili direktor Lonia trgovine Dragan Munjiza, konzultantica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić te umaški ribar Danilo Latin. 

Munjiza je rekao kako, što se tiče Lonia trgovina i trgovina konkurencije, nigdje nema pojačane kupnje, što znači da građani ne rade zalihe hrane.

Na pitanje trebamo li se bojati nestašica, Munjiza je rekao da se ne moramo bojati, no zatvaranje trgovine s Ukrajinom i Rusije će stvoriti određene poremećaje tako da dio robe neće ići u te zemlje pa će ona biti višak u zapadnoj Europi.

– No, nije isto traje li rat 6 mjeseci i zahvaća jednu žetvu ili je to višegodišnji rat. Postoje 2 scenarija i svatko od pojedinca, obitelji, države, trgovačkih društava, trebaju se pripremiti na oba – istaknuo je.

Blažić: Što se tiče žitarica i uljarica, Hrvatska je samodostatna

Na pitanje je li Hrvatska spremna za sve novonastale okolnosti, Blažić je rekla kako na ovako velike okolnosti nitko nije u potpunosti spreman zato što nitko nije očekivao ovakve globalne poremećaje.

– Mi smo u ovu krizu rata u Ukrajini ušli s visokim poremećajima na tržištu posebno proizvoda u poljoprivredi, gdje se već neko vrijeme vidi pojačana potražnja u zemljama dalekog Istoka, posebno Kine, a  žetve su bile dosta slabe zbog klimatskih promjena – rekla je i dodala kako smo ušli u krizu s relativno malim zalihama globalno.

Blažić naglašava da što se tiče Hrvatske i žitarica te uljarica, mi smo zemlja koja je samodostatna.

– Imamo prehrambenu industriju i u ovoj strukturi poremećaja mi ne stojimo loše. Vlada je donijela odluku da se za osnovne prehrambene proizvode nadopune zalihe. To je mjera koja je razumna i racionalna kako bi se građani umirili – rekla je i dodala kako ne bi trebalo biti nikakvih nestašica.

Blažić govori kako su cijene žitarica na svjetskim burzama otišle visoko i to su bili terminski ugovori za ožujak i travanj. Kako kaže, već terminski ugovori za jesen nisu tako visoki.

Neodgovorno bi bilo procjenjivati kakve će biti cijene. One će ovisiti i o tome koliko će trajati poremećaji te kakva će biti ovogodišnja žetva. Kako kaže, tu ima jako puno komponenti koje će utjecati na cijenu.

Latin: Više se ne isplati ići u ribolov

Plavi dizel ovog utorka je imao vrtoglavi rast i iznosila je litra 9,54 lipe. Ribari upozoravaju da su na rubu izdrživosti.

– Više se ne isplati ići u ribolov, zato što se radi s gubitkom. To je suludo – rekao je Latin i dodao kako su ovih dana ribarski brodovi na vezu i ne izlaze na more.

Govori kako su neki od prijedloga ribara već u početku odbačeni stoga što zakoni EU nalažu da se ne smije stimulirati ribara da ide na more, tako da s tog aspekta nema poboljšanja uvjeta poslovanja.

Blažić govori kako je Vlada pomogla poljoprivrednicima s određenim financiranjem mineralnih gnojiva, kako bi se olakšala proljetna sjetva i smanjen je PDV na sve „inpute” u poljoprivredi.

– Vlada već radi na tome da se osiguraju uvjeti za jesensku sjetvu – rekla je.

Latin naglašava kako u ribarstvu zarade nema. 

Zbog klimatskih promjena došlo je do promjena u moru. Bio masa ribe u zadnjih par mjeseci drastično je pala. Opskrba ribom je upitna, a budućnost, kako kaže je tragična.

Blažić zaključuje kako nema potreba raditi zalihe hrane.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content