Crtani filmovi koji su obilježili naše djetinjstvo: Koji vam je bio omiljen?

Osim bezbrižnosti i dugih ljetnih praznika, asocijacija koja nam odmah pada na pamet kada pričamo o djetinjstvu su zasigurno i crtani filmovi. Svakome od nas se barem jednom dogodilo da na mamino inzistiranje da se „ostavimo“ televizije i odemo raditi nešto korisno poput učenja i spremanja, odgovorimo s velikim otezanjem: „Još samo pet minuta!“

Ponekad smo još upravo tih par minuta željeli biti uronjeni u čarobne i šarene svjetove koje su nam omogućavali upravo crtani filmovi. Njihovi fantastični protagonisti, zapleti koji su nas tjerali u smijeh ili nas držali u neizvjesnosti, te uvodne melodije koje su nam se zauvijek urezale u pamćenje bili su nam neizostavni dio dana.

Iako je djetinjstvo postalo uspomena, crtani filmovi koji su bili njegov dio nisu. Zahvaljujući društvenim medijima i video platformama, danas su nam crtići koje smo voljeli udaljeni jedan klik. Kako bismo vas „vratili“ u djetinjstvo, pripremili smo vam listu crtanih filmova koja će vam, sigurni smo, izmamiti osmijeh na lice i uz koje ćete možda čak i zapjevati.

  1. Mali leteći medvjedići

„U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom…“ nezaboravna je uvodna pjesma (koju ste si upravo otpjevali u glavi, priznajte) crtića o simpatičnim medvjedićima raznih boja koji žive u stoljetnoj šumi. Platon, Tina, Dado, Grga te Smradac i Smucalo glavni su likovi ove jedne od najuspješnijih i najomiljenijih hrvatskih crtanih serija.

  1. Bubimir

Nastala kao nastavak istoimenog igranog filma iz 1988. godine, serija Bubimir je oduševila djecu, ali i odrasle diljem svijeta. Dok smo mi kao djeca obožavali Bubimirove zelene zube, nasmijavala nas je njegova averzija prema kupanju i uživali smo gledajući transformaciju Lidije i njene sobe kada bi triput izgovorila njegovo ime, odrasli su uživali u inteligentnom humoru ove serije i njenim lukavim igrama riječi.

  1. Nick Praskaton

„Kombiniram“, legendarna je rečenica njemačkog stripovskog junaka, privatnog detektiva Nika Praskatona čije istrage zanimljivih slučajeva su nas prikovale za male ekrane. Osim upečatljivog zelenog odijela, lule u ustima i špičaste brade, Nik Praskaton nas je oduševljavao svojom mentalnom sposobnošću, zahvaljujući kojoj se uspio spasiti iz nezamislivih situacija, kao i riješiti sve slučajeve s kojima je bio suočen, a koje smo i mi paralelno s njim pokušavali riješiti.

  1. Cipelići

Na pitanje kako je dobio inspiraciju za ovu crtanu seriju, njen autor James Driscoll rekao je kako o ljudskoj osobnosti možeš dosta toga saznati promatrajući čovjekov stil i cipele. Likovi poput Devetara Cokulića, Šljapka Lokvića ili Mileka Čižmića bili su samo neke od cipela koje bi, nakon odlaska postolara iz trgovine, oživjele i vodile nas kroz avanture kroz svoj Cipelgrad.

  1. Vampir Ernest

U svega dvije minute i trideset sekundi, koliko traje svaka epizoda ove serije, prije početka večernjeg Dnevnika pratili smo avanture vampira Ernesta, odnosno njegove neuspješne pokušaje pronalaska žrtve preko koje bi utažio svoju žeđ. Kada bi se i činilo da će se to (napokon) dogoditi, Ernest bi se probudio, shvatio da je to bio samo san te zatvorio poklopac svog lijesa.

  1. Busove priče

Kao i u slučaju „Malih letećih medvjedića“, i crtana serija „Busove priče“ imala je uvodnu melodiju koju pamtimo dan danas, kao i prizor vola Busa u crvenom kombinezonu i žutim klompama koji vodi životinjsku farmu. Osim što su njeni stanovnici životinje svih zamislivih i postojećih vrsta, Busa su u stopu pratile najbolja prijateljica kornjača Doli i pas Safi.

  1. Doktor Argus

U ovom simpatičnom crtiću nemoguće je bilo moguće u svakom pogledu. Osim što su (kao i u većini crtanih filmova) životinje pričali kao i ljudi, ovdje su zahvaljujući izumitelju Doktoru Argusu sposobnost govora dobivali i satovi i svemirski brodovi bi vozili „na čaj“ umjesto benzin.

(www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content