Izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i kirurgija u sklopu KBC-a Osijek do ožujka 2023. godine: Za realizaciju projekata gotovo 170 milijuna kuna

Gradnja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Kliničkog bolničkog centra Osijek koja je počela je 26. srpnja 2021. godine, najveći je infrastrukturni projekt KBC-a u zadnjih 30 godina. Završetak izgradnje planira se za 31. ožujka 2023. godine, a kompletnog projekta 31. prosinca 2023. godine. Investicija se znatnim dijelom sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije, pa je danas (petak) održana Početna konferencija projekata “Unaprjeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu KBC-a Osijek” i “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u sklopu KBC-a Osijek”.

U okviru dva ugovora za realizaciju tih projekata predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 169.161.695,50 kuna. Od tog iznosa je 68.637.293,75 kuna dodijeljeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva osiguravaju 87.665.034,32 kuna, a ostatak pokriva KBC Osijek iz vlastitih sredstava.

– Objedinjeni hitni bolnički prijem izuzetno je važan za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, ali i za područje cijele istočne Hrvatske. Osim smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele KBC-a, i dnevna bolnica i dnevna kirurgija će značajno doprinijeti boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite stanovnicima ovog područja- rekao je zamjenik župana Mato Lukić te naglasio kako je zadovoljan ostvarenom dinamikom radova.

Ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić kazao je kako je u tijeku izgradnja vrhunskog zdravstvenog objekta, površine 9.600 četvornih metara koji će omogućiti bolju skrb za pacijente u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, kao i dnevne bolnice i kirurgije na jednom mjestu, što do sada nije bilo moguće.

– Čim završi izgradnja objekta planiramo njegovo opremanje, pa će javna nabava za opremanje ići paralelno s izgradnjom. Sredinom 2023. godine planiramo useljenje dijela djelatnosti u tu zgradu, a do kraja 2023. godine očekujemo da sve djelatnosti budu u punoj funkciji- najavio je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić.

– Ukupno ulaganje u ovaj projekt je ogroman novac za hrvatski zdravstveni sustav, no znamo i koliko KBC-e Osijek znači za sve slavonske županije, kao i za samu Hrvatsku. To se vidjelo i u vrijeme korona krize jer je KBC bio stup obrane ovog dijela Hrvatske. Investicija je vrlo značajna i za zaposlenike KBC-a i pacijente jer ćemo dobiti bolju, bržu i kvalitetniju zdravstvenu skrb- rekao je Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu pri Ministarstva zdravstva te podsjetio da su u tijeku i priprema za izgradnja novog KBC-a Osijek.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content