Milanović: Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, no riječ je o ozbiljnom incidentu

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare oko letjelice koja je sinoć pala u Zagrebu.

– Smatram svojom dužnošću obratiti se javnosti. Znamo kakav objekt je doletio i odakle. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Letio je iznad Mađarske 40 minuta, proveo je sedam minuta nad hrvatskim područjem. Riječ je o ozbiljnom incidentu i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku. Građane pozivam da ostanu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Riječ je o incidentu, a proceduralne stvari moramo vidjeti. Ta letjelica veličine je aviona i nije srušena, očito, od Ukrajine do Zagreba – kazao je predsjednik, prenosi Večernji.hr.

Milanović je kazao da su radari detektirali letjelicu, ali da se u kratkom roku ništa nije moglo napraviti.

– Razgovarao sam s premijerom jutros. Istražne radnje su u tijeku, uključene su vojne službe. Kako stvari stoje, za sada je letjelica doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva – kazao je. 

– Nad njom je izgubljena kontrola, iz regije nije, svi sjede i miruju. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje – kazao je. 

– Događaj je ozbiljan, a sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održat će se kada se premijer i ja dogovorimo – rekao je. 

– Ovo je izvanredna situacija kad morate ovisiti o partnerima. U Ukrajini je rat, o ovome nitko nije sanjao, nema mrtvih, nema ozlijeđenih, to je letjelo 1000 kilometara – dodao je predsjednik.

– Letjelica teška šest tona, nisam vidio da je netko iz stranih medija CNN-a, BBC-ja i slično izvijestio – kazao je predsjednik. 

– Naša protuzračna obrana u onakvom je stanju koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova koji će biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva – rekao je.

Milanović je rekao da nema potrebe da se poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor.

– Šef NATO-a tehnička je osoba koja u kriznim vremenima nije politička osoba, govori u ime Saveza i kaže stvari koje nisu koordinirane. Ne mislim ga prozivati. Nije se dogodilo ništa, trebala se dogoditi budnost -kazao je Milanović. 

Podsjetimo, nepoznata letjelica sinoć se srušila u blizini studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, a policija je izvijestila kako je pronašla krater te dva padobrana. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu letjelice. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je kako je riječ o događaju bez presedana te da se fragmenti letjelice nalaze na više lokacija.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content