Minute za tebe: Ne ubijaj riječima, okretanjem leđa i ne oduzimaj nikome radost života

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo kroz naš radijski program i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje nas vodi fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Liturgija danas pred nas stavlja ulomak iz Matejevog evanđelja (5, 20-26). Ono na što je stavljen naglasak je jedna od Božjih zapovijedi koja kaže – Ne ubij! Isus kaže: „Tko ubije, bit će podvrgnut sudu“, a potom dodaje: „Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne’glupane’, bit će podvrgnut Vijeću, a tko reče ‘luđače’, bit će podvrgnut ognju paklenom.“

Čuli smo nekoliko imenica koje vjerojatno često koristimo u našem životu u razgovoru s drugima, posebno ako smo malo uznemireni. Tada nam takve riječi izlaze iz usta “kao dobar dan” i ne razmišljamo o posljedicama koje one donose. Isus je danas jasan – nikoga ne podcjenjuj, nikoga nemoj vrijeđati.

Često se događa da kao svećenik u ispovjedaonici sjedim, ljudi se dođu ispovjediti i da bi što prije završili, kažu: sve sam sagriješio, samo ubio nisam.

Mislim da nakon ovog ulomka Evanđelja trebamo dvaput razmisliti jesmo li ili nismo doista ubili nekoga, jer ne radi se samo o fizičkom oduzimanju nečijeg života nego je ubojstvo i kada nekome okrenemo leđa, izvrijeđamo ga, ponizimo, kada nekome oduzmemo radost života. Ako ga bacimo u depresiju, očaj, osamljenost, izoliranost…

Za sve to Isus kaže da je jednako ubojstvu.

Ako od nekoga šutiš, ako nekome ne možeš pružiti ruku, pokušaj ove korizme moliti Gospodina da ti dade milost, poniznosti, da pokušaš priječi preko uvreda i onoga što se dogodilo, a nije bilo ugodno u tvom životu. Oprosti i bit će ti oprošteno, poruka je koja se često provlači tijekom korizme.

Nastojmo stoga u našim obiteljima i susjedstvu izgrađivati takve odnose, da živimo u slobodi i poštujemo tuđi život. Nastojmo, ako već ne možemo biti iskreni prijatelji, barem riješiti grčeve koji donose nemir i otpustiti srdžbu, ljutnju, nemir i sve što je protivno Božjoj ljubavi.

(www.icv.hr, ilustracija: pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content