Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti izložba o španjolskoj ekspediciji “Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta”

Veleposlanik Španjolske u Republici Hrvatskoj Alonso Dezcallar Mazarredo otvorit će u četvrtak, 31. ožujka izložbu “Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta”, a koja na 15 panoa svjedoči o pothvatu španjolskih istraživača prije 500 godina.

Izložba je postavljena u atriju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, a u Osijek ju je donijela Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske. Kustosi su Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias) i Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias). Bit će postavljena do 22. travnja, a ulaz je slobodan.

Izložba priča priču o putovanju započetom prije 500 godina u Sevilli (Španjolska).
Putovanje je započeo Ferdinand Magellan, 1519. godine, a završili su ga tri godine kasnije Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta.

Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti.

Od pet brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan – Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, nazad ih se vratilo samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat ujedno je dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između američkog kontinenta i Indijskog oceana prostire ogromni Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima- prenosi Radio Osijek.

Nakon što je prvi put predstavljena u Sevilli 2019., izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove, a u Hrvatskoj je prvi puta pšostavljena u Dubrovniku zbog njegove stoljetne povezanosti s morem i pomorstvom. Posebno je interesantno što su tom prilikomu u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni prijepisi pisama dvojice članova te hrabre ekspedicije i te su fotografije pisama pridružene postavu izložbe koja putuje po ostalim i nastavile su putovanje zajedno s izložbom po ostalim hrvatskim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content