Na osječkom trgu ove subote javnozdravstvena akcija o hipertenziji: “Lov na tihog ubojicu” i Tjedan borbe protiv prekomjernog unosa soli

U okviru akcije “Lov na tihog ubojicu”, čiji su ciljevi promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju, dijabetesa te tjelesne neaktivnosti i ukazivanje na neprepoznate čimbenike rizika ove bolesti, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Hrvatska liga za hipertenziju u suorganizaciji Zavoda za nefrologiju KBC-a Osijek i Kineziološkog fakulteta Osijek organizira javnozdravstvenu akciju u više hrvatskih gradova.

Skup će u Osijeku biti održan u subotu, 19. ožujka, od 10 sati na Trgu Ante Starčevića, a istovremeno će se odvijati i u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Sinju.

Tom će se prilikom posjetiteljima mjeriti krvni tlak, glukoza u krvi, odrediti indeks tjelesne mase te izračunati faktor rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Na osječkom trgu će uz stručno osoblje s Kineziološkog fakulteta u Osijeku biti demonstrirane i vježbe u kojima će moći sudjelovati građani. Svi sudionici će imati priliku posavjetovati se s liječnicima, nutricionistima i kineziolozima.

– Povišeni krvni tlak ili hipertenzija (krvni tlak >140/90) je tiha podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i dizabilitet na globalnoj razini. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. Uz hipertenziju, šećerna bolest spada među vodeće svjetske javnozdravstvene probleme uz prevalenciju od 6 posto i predviđanje njenog porasta do 2025. na 7,3 posto u dobnoj skupini 20-79 godina. Najčešće komplikacije šećerne bolesti su kardiovaskularne bolesti, retinopatija, nefropatija, neuropatija, dijabetičko stopalo i posljedične amputacije donjih ekstremiteta i one su glavni uzrok mortaliteta i glavni uzrok sve većeg opterećenja zdravstvenog proračuna troškovima dijabetesa – ističu organizatori skupa.

Svjetsko zdravstveno izvješće “Smanjenje rizika, promocija zdravog življenja” stavlja fizičku neaktivnost među 10 vodećih rizika koje doprinose nezaraznim bolestima, globalnom morbiditetu i mortalitetu. Jedan od alarmantnih rezultata je brzo povećanje prekomjerne težine i pretilosti u većini europskih zemalja, posebno među djecom i mlađim ljudima. Tjelesna neaktivnost zajedno s prekomjernom težinom i pretilosti koja njome rezultira povećava rizik ozbiljnih bolesti kao što su: koronarna bolest srca, moždani udar, visoki krvni tlak i dijabetes.

– Prigodnim aktivnostima obilježit ćemo nekoliko važnih, javno-zdravstvenih datuma u ožujku, odnosno ponovno podsjetiti na Svjetski dan debljine (4. ožujka), ukazati na važnost bubrežne bolesti dodatnim obilježavanjem Svjetskog dana bubrega (10. ožujka) i skrenuti pozornost na prekomjeran unos kuhinjske soli jer je u tijeku Svjetski tjedan borbe protiv prekomjerne konzumacije soli (14. do 20. ožujka) – ističe doktor Jerko Barbić, voditelj radne skupine za bubrežne bolesti HDH.

(www.icv.hr, tj)

Plakat 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content