Na predstavljanju književnog prvijenca omiljenog virovitičkog profesora Zvonka Ternjeja tražilo se mjesto više

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (ponedjeljak) je predstavljen autobiografski prvijenac “Sjećanja” čiji je autor omiljeni virovitički profesor kemije i biologije Zvonko Ternjej.

Mnoštvu posjetitelja, među kojima je bio i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, s par pozdravnih riječi obratio se ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz, koji je zahvalio profesoru Ternjeju što je odabrao upravo virovitičku knjižnicu za predstavljanje svoje knjige.

– Između ostalog, profesor Ternjej je jedan od najboljih virovitičkih učitelja i tomu će, siguran sam, pridonijeti ova knjiga. On je bibliofil, korisnik je naše knjižnice već dugi niz godina, tako da je ovo pravo mjesto za predstavljanje knjige “Sjećanja” i upoznavanje lika i djela profesora Zvonka Ternjeja – zaključio je R. Fritz te riječ predao moderatorici književne večeri, višoj knjižničarki i voditeljici Stručno-znanstvenog odjela Mirjani Kotromanović, koja je kao uvod u ugodnu večer najavila glazbenu izvedbu mlade violinistkinje Eme Boljevčan.

– Kažu da je skromnost vrlina, a profesor Ternjej nam svakim danom to iznova dokazuje. Mi u knjižnici smo ga jako dugo morali nagovarati da dođe predstaviti svoju knjigu, sretni smo što smo to uspjeli. O profesorovom profesionalnom životu možda znamo malo više nego o njegovom privatnom, o kojemu je i pisao u knjizi „Sjećanja“ – istaknula je M. Kotromanović te autoru postavila pitanje kako je izgledalo njegovo djetinjstvo.

Z50_9686

Prije nego je ponudio odgovor, Zvonko Ternjej se, razdragan brojem okupljenih, zahvalio svima na dolasku.

– Dragi moji prijatelji, pozdravljam vas i jako sam sretan što ste došli u ovako velikom broju. Stvarno se nisam nadao da imam toliko puno prijatelja u Virovitici – rekao je Z. Ternjej te izazvao veliki pljesak, jedan od mnogih te večeri.

Između slušanja zanimljivih crtica iz života omiljenog virovitičkog profesora i razgovora s moderatoricom, okupljeni su imali prilike čuti i odlomke iz knjige „Sjećanja“ koje su čitali poznati virovitički glumci, a ujedno i nekadašnji učenici profesora Ternjeja, Snježana Lančić i Goran Koši. Priče o tome kako je bilo odrastati u Gornjem Bazju, lijepe riječi o prirodi s kojom je duboko povezan i koja je velikim dijelom i utjecala na odluku o budućem zanimanju, kao i tome kako je svim srcem uživao biti profesor, oduševile su sve okupljene.

– Ideja o pisanju ove knjige mi je došla posve spontano. Počeo sam malo pisati za svoju djecu, a onda sam vidio da mogu i nešto više. To su moja sjećanja iz života, od samog rođenja i rane mladosti, djetinjstva, osnovnoškolstva do srednje škole. O fakultetu će biti druga knjiga koja je već u nastajanju. Veći dio nje je već napisan, ali neću žuriti s izdavanjem. Kada sam pisao „Sjećanja“, tek sam se poslije sjetio da sam mogao još toga napisati. Zato s ovom ne žurim jer se uvijek nečega novog prisjetim – sa osmijehom nam je otkrio profesor Ternjej.

Z50_9713

Na samom kraju večeri, profesor Ternjej malim je znakovima pažnje na lijepoj večeri zahvalio moderatorici Mirjani Kotromanović, kao i Snježani Lančić i Goranu Košiju. Virovitički glumac je tu priliku iskoristio te javno zahvalio svom nekadašnjem razredniku profesoru Ternjeju na nezaboravne četiri godine srednjoškolskog školovanja.

(www.icv.hr, eat; foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content