Nizom aktivnosti tijekom ožujka Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” Slatina obilježila Svjetski dan osoba s Down sindromom

Kao datum Svjetskog dana osoba s Down sindromom odabran je 21. ožujka, označavajući tako jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

Ususret tom danu, koji za cilj ima podizanje svijesti i razumijevanja spram ovih osoba, slatinska Udruga “Vretenac” provela je nekoliko različitih aktivnosti tijekom ožujka.

Jedna od prvih aktivnosti održana je 9. ožujka kada su članovi Udruge posjetili Udrugu za Down sindrom Virovitičko-podravske županije te su na zajedničkoj radionici, pod vodstvom članica Kreativne udruge UNIKAT, izrađivali straničnike ili bookmarkere, a koje je Udruga za Down sindrom izložila na svom štandu neposredno nakon toga.  

Tijekom ožujka u Udruzi “Vretenac” izrađivali su i lekte i plakate koji sadržavaju određene informacije i karakteristike osoba s Down sindromom, a sve s ciljem informiranja zajednice o mogućnostima ovih osoba i boljeg upoznavanja specifičnosti spomenutog sindroma.  Letke su po gradu Slatini sugrađanima podijelili korisnici Udruge “Vretenac” na sam Dan osoba s Down sindromom, a plakati su zalijepljeni po slatinskim osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima i javnim zgradama.

Posljednja aktivnost kojom je obilježen ovogodišnji Dan osoba s Down sindromom održana je u Udruzi “Vretenac” u najboljem društvu s članovima i volonterima. Na radionici su svi zajedno izrađivali čarapice od papira raznih boja, koje su potom ukrašavali i zalijepili na plakat, te potom na njemu ostavili otiske svojih ruku u različitim bojama.

– Nizom ovih organiziranih aktivnosti Udruga “Vretenac” Slatina željela je staviti naglasak da svaki dan, a ne samo 21. ožujka, možeš obući različite čarape te uživati i poštovati različitosti – poručili su iz Udruge.

(www.icv.hr, UOSIT Vretenac)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content