Održana 8. sjednica Županijske skupštine OBŽ: Plan razvoja županije do 2027. godine, izbjeglička kriza, te nedostatni kapaciteti domova za starije, samo neke od tema sjednice

Središnje točke 8. sjednice Županijske skupštine održane danas (četvrtak)) u Velikoj vijećnici Skupštine Županije u Osijeku, bile su plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, program poticanja poduzetništva za 2022. godinu, izvješće župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine, te informacija o stanju sigurnosti na području Osječko-baranjske županije.

– Kroz Program poticanja poduzetništva za 2022. godinu proširujemo mogućnosti i broj korisnika te povećamo kreditni potencijal, ali i opseg onoga što sufinanciramo, za što ćemo izdvajati 7,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. U Planu razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine obuhvaćeno je 39 strateških projekata s područja naše županije koji će se realizirati u tom razdoblju vrijednih 16 milijardi kuna. Veliki dio toga je već u realizaciji, a dio će uskoro započeti. Podsjetit ću na najvažnije, a to su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, OHBP-a, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, I. gimnazije, Gospodarskog centra, Srednje škole Donji Miholjac, pa sve do sustava za navodnjavanje – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović kazala je kako je malo i srednje poduzetništvo pokretač cjelokupnog gospodarskog rasta i razvoja te da Osječko-baranjska županija svake godine donosi taj planski dokument.

– U Programu razvoja poduzetništva definirano je 11 programskih aktivnosti među kojima su kreditiranje, informiranje, edukacija, savjetovanje, mentoriranje, poticanje poduzetničkih zona, inovatorstva, ali i sve aktivnosti koje su potrebne kako bi poduzetništvo na području županije doživjelo dodatnu ekspanziju. Unutar tih aktivnosti provodi se 30-ak različitih projekata poticanja poduzetništva, a za ove aktivnosti ukupno je osigurano 7,5 milijuna kuna. Osim Županije, u provedbu aktivnosti uključene su i jedinice lokalne samouprave i institucije poduzetničke podrške, prije svega poduzetnički inkubatori, komore, udruge malih poduzetnika, a i sami poslovni subjekti. Ono na čemu posebno radimo, a s čim smo započeli prošle godine su različiti programi poticanja zapošljavanja, odnosno programi prekvalifikacija kojima nastojimo odgovoriti na specifične zahtjeve tržišta rada. Vrlo su nam važni i programi kreditiranja, a Osječko-baranjska županija bila je prva institucija u Hrvatskoj koja je uspjela ponuditi poduzetnicima beskamatne kredite – istaknula je pročelnica.

Vijećnici su danas prihvatili i Izvješće Župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine, u komu se između ostalog ističe i kvalitetna suradnja Županije i jedinica lokalne samouprave.

-Za ostvarivanje uspješnih rezultata potrebna je odlična i protočna suradnja, bez političkih konotacija. Naime, pitanja prostorno-planske dokumentacije su u rukama jedinica lokalne samouprave, slično kao i imovinsko-pravni odnosi, a to su stvari koje su potrebne u realizaciji projekata. Zato neprestano naglašavam da je u svemu ključna suradnja na lokalnoj razini, između načelnika i gradonačelnika i Županije, jer ćemo na taj način, sa smanjenim rashodima napraviti puno više. Jedan od primjera takve suradnje je i osiguravanje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, ali i sufinanciranje kamate stambenih kredita zbog čega su, krajnjim korisnicima omogućeni gotovo beskamatni krediti. Izgradnju prijeko potrebne Srednje škole u Donjem Miholjcu realiziramo zajedno s Gradom i Vladom RH, odnosno resornim ministarstvom. Isto tako u Osijeku realiziramo izgradnju Gospodarskog centra i projekt revitalizacije OLT-a. Cilj nam je sustavno i planski razvijati Osječko-baranjsku županiju u svim područjima za koja smo nadležni. Svi projekti koje razvijamo i koji su u fazi realizacije su osmišljeni tako da generiraju daljnji razvoj i gospodarske aktivnosti – zaključio Anušić.

mini IMG 3434 Custom
foto: OBŽ

Pod točkom “Pitanja i prijedlozi vijećnika” za govornicu je izašlo sedam vijećnika, a na njihova pitanja i inicijative odgovorio je župan Ivan Anušić.

Vijećnik Zlatko Ahić istaknuo je dobivenu potporu župana za njegovu inicijativu o imenovanju novih ulica i tragova imenima djece stradale u Domovinskom ratu, što je potvrdio župan te predložio da se imenuje poseban odbor za provođenje inicijative.

Vijećnica Sanja Bježančević govorila je o nedostatnim kapacitetima domova za starije i nemoćne i problemima u palijativnoj skrbi te upitala što na tom planu poduzima Županija. Župan je obrazložio ukupno stanje, kao i razlike u djelovanju privatnih i domova u nadležnosti županije, a naglasio je kao očekuje da jedan od 10 domova koji se planiraju graditi u RH bude upravo na području naše županije. Palijativna skrb nije u nadležnosti regionalne samouprave, no OBŽ i na tom planu čini što je u njenoj moći.

Na pitanje vijećniku Borisa Piližote o utjecaju pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini na gospodarsko i ukupno stanje u OBŽ te što Županija poduzima na zaštiti standarda građana, župan Anušić je rekao kako navedena događanja generiraju velike štete, no uz mjere koje poduzima Vlada RH i Osječko-baranjska županija ima niz vlastitih programa i aktivnosti. Podsjetio je kako je poslovanje županijskog gospodarstva 2020. godine bilo najuspješnije, a unatoč nepovoljnom okuženju na toj razini je ostalo i prošle godine. Najavio je kako će se za iduću sjednicu Županijske skupštine pripremiti tematska rasprava o stanju gospodarstva i mjerama u OBŽ.

Vijećnik Marko Bogatić je predložio da Županija pripremi program sufinanciranja smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatne domove. Smatra da bi se izdvajanjem iz županijskog proračuna pola do jednog milijuna kuna moglo pomoći domski smještaj za 50 do 100 starijih osoba. Župan upozorava na zakonske nadležnosti u toj djelatnosti, ističe nastavak najbolje moguće skrbi u ustanovama za koje je županija odgovorna, ali i da će stručne službe razmotriti sve opcije kojima se može pomoći građanima.

Uz konstataciju da Županija već provodi konkretan program prihvata izbjeglica iz Ukrajine, vijećnik Anto Đapić je upitao što se očekuje u narednom razdoblju, a potom je župan Anušić predstavio Akcijski plan pomoći osobama u izbjeglištvu s područja pogođenim ratom “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”. Kazao je da se trenutno 154 osobe iz Ukrajine nalazi na području Županije, a Osječko-baranjska županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i ostalim nadležnim institucijama provodi kompletan program; od njihovog prihvata i smještaja do osiguranja zdravstvene skrbi, psihosocijalne potpore, uključivanja djece u škole, kao i zapošljavanja i drugih oblika pomoći i integracije.

Na pitanje o radu poštanskih ureda koje je ponovno postavio vijećnik Goran Đanić, župan Ivan Anušić je odgovorio kako su obavljeni razgovori s predstavnicima Hrvatske pošte koji smatraju da je za rad pojedinih poštanskih ureda potrebno sufinanciranje iz jedinica lokalne samouprave.

Na kraju, župan je na pitanje vijećnika Ivice Mandića rekao da se u razgovorima s predstavnicima Centra za socijalni rad pokušava riješiti pitanje proširenje Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu. Naime, unatoč dogovorima Centar još uvijek nije oslobodio prostorije koje su namijenjene za domski smještaj, za što će dobiti rok do 1. lipnja ove godine.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content