Ogranak Matice hrvatske Slatina slavi 180 godina postojanja: Uskoro “Zbornik 100 godina župe svetog Josipa u Slatini”

Jučer (četvrtak) je u prostoru Zavičajnog muzeja Slatina svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu održao Ogranak Matice hrvatske Slatina.

Na početku je sve nazočne pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga.

– Poštovani članovi i prijatelji Matice hrvatske, dragi gosti, sve vas srdačno pozdravljam u ime Ogranka Matice hrvatske u Slatini i u svoje osobno ime. Otvaram redovnu godišnju izvještajnu skupštinu i svima vam želim dobrodošlicu. Radujem se što su večeras s nama naši dragi gosti, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i članica Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Natalija Bajer, koje srdačno pozdravljam. Pozdravljam i našeg domaćina, kustosa Zavičajnog muzeja Slatina Srđana Đuričića i sve djelatnike muzeja koji nam uvijek pomažu i otvore vrata za naše aktivnosti. Pozdravljam i predstavnike medija te zahvaljujem što nas uvijek prate. Prije nego krenemo dalje, pozivam vas da minutom šutnje odamo počast svim članovima Matice hrvatske koji su preminuli u vremenu od prošle skupštine, napose našoj doktorici Mariji Turk Kuči čiji nas je iznenadni odlazak iznenadio i jako rastužio – rekla je u uvodu Zorica Varga.

Nakon uvoda predsjednice, nastavljen je rad skupštine izborom Radnog predsjedništva u koje su ušli Saša Vujanović (predsjednik), Dragan Klement i Zorica Varga (članovi), te Višnja Kajzer (zapisničarka).

IMG 3199 Custom

Na skupštini je potom podneseno izvješće o radu ogranka, kao i financijsko izvješće za 2021. godinu. Također, podnesen je i plan rada te financijski plan za 2022. godinu. Sva su izvješća jednoglasno usvojena.

– Ova je godina slavljenička, navršava se 180 godina postojanja Matice hrvatske, stoga će čitava godina imati obljetnički karakter. I ove, 2022. godine Matica hrvatska – Ogranak Slatina provodit će aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke Matice hrvatske, čuvat će i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva. Rad našega Ogranka bit će ove godine usmjeren na izdavačku djelatnost Male slatinske biblioteke. Zbog objektivnih razloga izostala je izdavačka djelatnost planirana za 2021. godinu pa ćemo je ostvariti tijekom ove slavljeničke godine. Neki su nam projekti poznati, primjerice kronologija Ogranka Matice hrvatske u Slatini “50 proljeća Matice hrvatske u Slatini” i “Mirko Jirsak i Matica” koja će objediniti sva događanja vezana uz Matičin projekt “Dani Mirka Jirsaka”, našega zavičajnika, a uskoro će biti tiskan i “Zbornik 100 godina župe svetog Josipa u Slatini”. Ogranak će i ubuduće organizirati predstavljanja knjiga, predavanja, tribina i izložbi, a pratit ćemo i predstavljati rad i djela poznatih Slatinčana. I ove godine, kao i svih do sada, slatinska će Matica sudjelovati na Danima Milka Kelemena. Uspješnu suradnju naš je ogranak provodio, a provodit će i ubuduće sa Zavičajnim muzejom Slatina, te Gradskom knjižnicom i Gradom – rekla je, između ostalog, u iznošenju plana rada predsjednica Zorica Varga.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content