Orahovica je među vodećim gradovima u Hrvatskoj po izdvajanju za sport: Uz demografske mjere i gospodarstvo, sport je na vrhu prioriteta

Prema nedavnoj analizi podataka Ministarstva financija, koje je donio portal gradonačelnik.hr, a riječ je o izvršenju proračuna gradova u 2020. godini. Orahovica se našla u Top 10, točnije 9. je po udjelu (11.25 posto) izdvajanja za sport iz Proračuna. Među vodećima se nalazi i na listi porasta sportskih ulaganja u Proračunu 2020. – 1.9 milijuna kuna, prema Proračunu 2019. – 600.000 kuna, u Top 20 prema povećanju izdvajanja iz Proračuna 2020. u odnosu na Proračun 2017. -104.5 posto porasta. U Proračunu Grada Orahovice za 2022. godinu osigurali su za sport 700.000 kuna.

Sport se u Gradu Orahovici financira kroz Zajednicu športskih udruga koja temeljem svojih jasnih i transparentnih kriterija raspoređuje sredstva sportskim udrugama. Natječaj za 2022. je raspisan te je 490.000 kuna namijenjeno za redovnu djelatnost udruga, dok je 105.000 kuna predviđeno za pričuvu Zajednice, a dodatnih 105.000 kuna za održavanje sportskih terena i objekata.

Financijska sredstava predviđena su za sve pravne osobe koje su registrirane kao udruge, a članice su Zajednice športskih udruga grada. Tu su razni troškovi i projekti u skladu s potrebama pojedinačne udruge, kao sto su troškovi najma sportskih igrališta za treniranje i natjecanja, sudaca, delegata i službenih osoba za organizaciju natjecanja, licenciranja trenera i službenih osoba, putovanja, prijevoza, smještaja, registracije igrača, članarine i kotizacije savezima, zatim troškove za liječničke preglede kupnju sportske opreme, plaće, putne troškove i sve ono što će olakšati samim udrugama rad i pripreme za sportska natjecanja.

Poznato je da je Orahovica u protekloj godini prošla kroz turbulentno političko razdoblje i nije imala izglasan proračun, situacija nije bila pogodna ni za koga pa tako sportskim udrugama i klubovima. No, zajedničkim naporima, uz mnogo dogovora i razgovara uspjeli su pronaći rješenje i tada, te su i u tom periodu pronađena sredstva kojima je Grad financirao i pomogao rad sportskih udruga.

Orahovica ulaže u održavanje postojeće sportske infrastrukture te u dogovoru sa sportskim klubovima radi na pripremi dokumentacije za izgradnju ili obnovu postojeće infrastrukture, na taj način trudeći se olakšati treninge i sportske uspjehe posebno mladim sportašima. Grad je, tako, prije nekoliko tjedana prijavio projekt izgradnje boćališta u Orahovici na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Vrijednost prijavljenog projekta, s PDV-om iznosi 536.000 kuna. U slijedeće dvije godine očekuju izgradnju i nogometnog igrališta dimenzije 60 x 40m s umjetnom travom, vrijednosti oko 3 milijuna kuna.

Grad Orahovica izdvaja značajna sredstva za školstvo, i općenito nastoji  najmlađe poticati što je više moguće, a kroz narednih mjesec dana trebali bi završiti i radovi na Centru za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici. Time bi onda i Srednja škola Stjepan Ivšić od iduće školske godine stekla uvjete za jedno novo usmjerenje, a to je fizioterapija. Sve su to ulaganja u sport i rehabilitaciju koji su u Orahovici, uz poticanje demografskih mjera i gospodarstva, na vrhu liste prioriteta. Uz Centar ono što je zasigurno najznačajnije kapitalno uređenje je Turističko-rekreacijskog centra ‘Jezero-Hercegovac-Ružica grad’.

Riječ je o provođenju projekta čiji je nositelj Grad Orahovica, a kojeg sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost  projekta je 81.377.429,88 kuna, kod čega EU sufinancira 68.193.647,92 kuna. Taj projekt od iznimnog je značaja za Orahovicu i cijelo područje, kao i za cijelu Slavoniju, a prema prostornom planu ta investicija definirana je kao Edukativni centar – škola u prirodi. Projektom će se, podsjetimo, izgraditi Centar za edukaciju koji obuhvaća odmaralište za djecu s restoranom, višenamjensku dvoranu, radionice, smještajne kapacitete na dvije etaže, 14 bungalova te sportska i dječja igrališta. Ovo spominjemo jer u Gradu su uvjereni kako će novi Centar, uz sve svoje turističke i gospodarske vrijednosti, vratiti djecu i odrasle u prirodu ta ih dodatno motivirati za sport kroz niz sportskih terena i edukativnih sadržaja.

Radi se punom parom, u sklopu najvećeg gradskog projekta u povijestiodrađuju se i redovni sastanci koordinacije za ove radove i iz dana u dan izvođač pojačava i ljudstvo i mehanizaciju, a sve radi što skorijeg završetka zemljanih radova. Sva gradilišta su u pogonu, radi se na pripremi terena za izgradnju bungalova, sanitarnog čvora i sportskih terena.

– Iznimno smo zadovoljni tijekom radova i sve ide prema planu, pa očekujemo kako bi sve trebalo biti gotovo na jesen 2023. godine – kažu iz Grada.

A Orahovica na svojim ulicama ima niz važnih objekata koji su obilježili njenu povijest, gotovo gdje god da se okreneš, ”sudariš” se s jednim, kažu nam. Tako je i s teniskim terenom u parku Roberta Domanjija. Parku koji je 70-ih godina bio poznat kao iznimno posjećeno kupalište, te je teniski teren uz njega niknuo 1926. Najpoznatiji je bio od 60-ih do 80-ih godina i činio Orahovicu traženom turističkom lokacijom, a među prvim članovima teniskog kluba bio je upravo Domanji. Na tom teniskom terenu kasnije su se ovim sportom bavile mnoge orahovačke generacije i postao je zaštitni znak grada.

Teren je proteklih godine dotrajao i obnova mu je bila nužna što su prepoznali Teniski klub Orahovica i Grad Orahovica. Klub obnavlja ogradu koju će dignuti dva metra više nego što je do sada bila, tu su i uređenje podloge i sve ostalo uređenje unutar terena kao što su nove linije, tenisit i nova mreža. Radovi koje financira i obavlja Grad odnose se na oborinsku odvodnju i izgradnju rubnika. Tu spada i iskapanje kanala prema rijeci Vučici kako u teren ne bi ulazila voda.

– U malom gradu, kao sto je naša Orahovica svi se poznaju, svi smo svoji. Naši prijatelji, susjedi, naša djeca, djeca naših prijatelja, dakle naši sugrađani su ti koji treniraju, koji se bave sportom, ti koji promiču Orahovicu na sportskoj karti RH. Slijedom toga sva naša sportska natjecanja i sve što se odvija u sportu, važno je svima nama. Ja osobno, i kao gradonačelnik, i kao stanovnik ovog grada nastojim ne propustiti ni jedno sportsko natjecanje i podržati sve vrste sporta i mlade koji se pokušavaju dokazati i uspjeti na tom polju. I sam sam dugo trenirao nogomet i toga se razdoblja rado sjećam. I danas se odazovem na svaki sportski poziv na rekreativnu utakmicu ili neku humanitarnu akciju te u te svrhe rado obučem dres, a svaku sportsku manifestaciju koju organizira neka sportska udruga iz Zajednice sportskih udruga uvijek podržavamo i mi kao Grad i Turistička zajednica jer svaka sportska manifestacija ujedno je i promocija grada. Mi u Orahovici i ja osobno svjesni smo koliko je sport važan i zbog zdravlja naših najmlađih, zbog njegovanja zdravog duha. Ali i zbog samog razvoj Grada i lokalne samouprave – navodi gradonačelnik Saša Rister dodajući  kako je Orahovica uvijek izdvajala značajna sredstva za razvoj sport i sportaša, a tim trendom će, tvrdi, i nadalje nastaviti.

(gradonacelnik.hr, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content