Plenković otkrio nove cijene goriva: Vlada fiksira marže trgovaca i trošarine

U tijeku je sjednica Vlade RH na kojoj je glavna tema poskupljenje goriva. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je govorio o svom posjetu Dubaiju. Rekao je da se razgovaralo o mogućnostima daljnjih investicija iz UAE i o energetskoj suradnji.

– U Hrvatskoj i svijetu svi smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i svih posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata. Što utječe na rast cijena naftnih derivata, pa i struje – kazao je u očekivanom smjeru.

Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana zamrznula cijene na određenim razinama, kao privremeno rješenje. 

– S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena brenta značajno rasla, u petak je bila na 120 dolara po barelu, sada je 135 dolara. Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata – kazao je dalje:

– Kad bi se cijene slobodno formirale na tržištu kad danas ne bismo donijeli nove uredbe, sutra bi cijena za dizel iznosila 13,71 kunu, a za benzin 13,28 kuna.

– Vlada će stoga uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo – kazao je.

Zašto ne zamrzavanje cijena?

– Ako bismo išli sa zamrzavanjem cijena, mnogi trgovci bi se suočili s rizikom od poslovanja s gubitkom, a to bi posljedično moglo dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Ta opcija… nije bila opcija za Vladu – rekao je Plenković.

Zamrzavanje ukupne marže za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kuna po litri za plavi dizel, objavio je:

– Smanjit ćemo iznose trošarina za dizelsko i benzinsko gorivo: 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina, 20 lipa po litri dizelskog litra, za toliko smanjujemo trošarine. Time želimo smanjiti cjenovni udar na potrošače.

To će državu koštati, objasnio je, 150 milijuna kuna u prihodima koje bi inače ostvarila, a ovako neće.

– Ovim mjerama po litri goriva, dizelskog ili benzinskog, koji bi inače iznosio dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu između 0,80 kuna i 1,20 kuna. Plavi dizel će narasti 1,54 kune.

– Pravovremeno, i prije isteka roka od 90 dana, reagirat ćemo ako bude potrebe.

Za paket pomoći u elektroenergetskom sektoru, rekao je da će biti gotov 1. travnja.

FB IMG 1646669859489
Foto: Vlada RH

(www.icv.hr, rtl.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content