Plenković o popuštanju mjera i gorivu: Pratimo rast cijena nafte, od idućeg utorka moglo bi doći do snižavanja cijena goriva

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH, radi suzbijanja poskupljenja goriva, jest prijedlog izmjene Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. 

Na dnevnom redu je, također, prijedlog izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, kojom će se distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin.

Vlada će donijeti i odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade RH, piše Večernji.hr.

– S obzirom da se poboljšala opća epidemiološka situacija, omogućeno nam je daljnje ublažavanje mjera. Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima će se povećati, onih gdje nema COVID potvrda, a neće imati ograničenja ona događanja na koje dolaze ljudi s COVID potvrdama. Također, produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro. Mjere koje su važne za najmlađe, HZJZ i Ministarstvo znanosti planiraju ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa – naveo je uvodno premijer Andrej Plenković.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

– Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica – rekao je.

Premijer se potom osvrnuo na druge teme, uključuju pad drona na zagrebačkom Jarunu.

– Od zadnje sjednice imali smo pad bespilotne letjelice. Traju i dalje sve aktivnosti. Znamo da je riječ o izviđačkom dronu. Pouzdano znamo da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu. Eksplozija se dogodila ne nekoliko metara dubine – kazao je te dodao kako će više detalja objaviti po završetku aktivnosti koje se poduzimaju. 

– Svi naši partneri shvatili su ozbiljnost ove situacije – dodao je premijer te kazao kako će se nastojati utvrditi kako je letjelica lansirana, odakle točno te s kojom namjerom. 

– Sam NATO sustav ovo nije ovo mogao vidjeti ako informaciju nije dobio od onih koji su najbliži – pojasnio je te se osvrnuo na rast cijena goriva. 

– Pratimo na dnevnoj bazi rast cijena nafte. Od idućeg utorka moglo bi doći do snižavanja cijena goriva za naše građane – kaže Plenković. 

Ministar Tomo Medved osvrnuo se na najnovije informacije vezane uz potres i proces obnove. 

– Ugovorena je izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća sa 10 izvođača radova, a u tijeku su ocjene ponuda za dodatnih 78 zamjenskih obiteljskih kuća – naveo je. 

Ministar Vili Beroš naveo je kako je u Hrvatskoj zabilježen blagi rast broja novooboljelih od koronavirusa, no pad hospitaliziranih je u padu. 

– Što se tiče pružanja zdravstvene skrbi građanima Ukrajine, od 5. veljače pruženo je ukupno 1256 usluga zdravstvene zaštite. Hospitalizirano je sedam osoba, a na bolničkom liječenju trenutno je jedna osoba – kaže. 

Davor Božinović osvrnuo se na ublažavanje mjera.

– Zdravstveni sustav više nije opterećen kao nedavno – tvrdi. 

– Stožer je donio nekoliko odluka kojima se ublažavaju uvedene nužne epidemiološke mjere. U odluci o ograničavanju okupljanja najbitnije promjene su da na javnim okupljanjima može biti 200 osoba umjesto 100, a ako svi imaju COVID potvrde nema ograničenja. Prije je broj bio 200. U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, umjesto 50. Ako svi imaju potvrde, ograničenja nema. Okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata – kazao je te dodao kako je radno vrijeme isto za ugostiteljske objekte.

– Na prijedlog Ministarstva rada, izmijenjena je odluka kojom su uvedene sigurnosne mjere obveznog testiranja ili predočenja dokaza u djelatnosti socijalne skrbi. Bit će izuzeti centri za socijalnu skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici – dodao je Božinović te naveo kako će sve odluke stupiti na snagu sutra, 18. ožujka. 

O prijedlogu izmjene Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata govorio je državni tajnik Mario Šiljeg.

– Zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrđuje se iznos najviših maloprodajnih cijena koje energetski subjekti koji se bave trgovinom na veliko ili na malo smiju primijeniti na području RH. Maksimalni iznos maloprodajnih cijena sadržava jediničnu cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U jediničnoj cijeni naftnog derivata ugrađena je i premija energetskog subjekta koja uključuje maržu i operativne troškove poslovanja. Vlada može uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana – naveo je.  

Zabrana novog zapošljavanja u javnim i državnim službama

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja u javnom i državnom sektoru Vlada je donijela odluke o zabrani novog zapošljavanja u državnim i javnim službama na neodređeno i određeno vrijeme, kojima su uređene i iznimke te uvjeti za eventualno novo zapošljavanje. Zabrana zapošljavanja u državnoj i javnoj službi bila je propisana Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za 2020., odnosno za 2021. godinu, no ne i Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za ovu godinu.

Stoga je Vlada na sjednici donijela dvije nove odluke – o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama te o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, kao i uredima i drugim stručnim službama Vlade.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.

Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojem je predlagatelj Državna geodetska uprava i dio su provedbe mjera iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.

Izmjenama se, naime, propisuje ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina i infrastrukture, registra zgrada, prostornih jedinica i geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka, kao i naplata upravnih pristojbi.

Izmjene su poslane u hitnu proceduru kao jedna od mjera koju se Hrvatska obvezala provesti s ciljem pridruživanja Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) i bankovnoj uniji, a rok provedbe mjera za ulazak u ERM II je kraj ožujka.

Na sjednici je prihvaćen i Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske. Cilj je suradnje potpora i povezivanje stručne, znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti pravnih fakulteta s radom Vlade i njenih stručnih službi i radnih tijela te tijela državne uprave. Temeljem Sporazuma osnovat će se radna skupina od deset članova u kojoj će Vlada imenovati suvoditelja i četiri člana, a pravni fakulteti i Akademija po jednog člana.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content