Predstavljen Akcijski plan OBŽ “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”: Dosad pristiglo 117 osoba

U posljednja dva tjedna, koliko traje ruska agresija na Ukrajinu, brojne ukrajinske obitelji napustile su svoje domove, a dio njih stigao je i na područje osječko-baranjske županije. Registrirano je do jutros 117 osoba izbjeglih iz Ukrajine, prema podacima iz MUP-a. U smještaju koji je osigurao Stožer CZ OBŽ trenutno se nalaze 43 osobe, dok su ostale osobe smještene kod prijatelja ili obitelji.

S ciljem što brže i kvalitetnije dugotrajne integracije djece i odraslih osoba koje dolaze na područje istoka Hrvatske, Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pripremili su Akcijski plan pomoći osobama u izbjeglištvu s područja pogođenim ratom “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”.

– Svima nam je jasno da će ova kriza potrajati, izbjeglički val u susjednim zemljama je sve veći, do danas je prema procjenama Ukrajinu napustilo oko dva milijuna ljudi i za očekivati je da će se povećati broj dolazaka i na naše područje. Osobe koje dolaze nose sa sobom visoku traumu koju izazivaju ratna zbivanja što zahtijeva poseban pristup. Iznimno je važno vratiti raseljenim osobama povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave te im omogućiti aktivno sudjelovanje u novoj zajednici, odnosno u njenom društvenom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom aspektu sve do trenutka kada će se imati priliku vratiti u svoju domovinu– istaknuo je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Ideja za kreiranjem Akcijskog plana nastala je iz potrebe da se jasno ustroji dugoročni plan s okosnicom cjelokupne integracije djece i odraslih u svim aspektima života zajednice. Njime su utvrđeni prvi koraci za osiguravanje pravovremenog odgovora na potrebe djece, mladih, obitelji i svih ostalih osoba u izbjeglištvu, a koji se nalaze na području Osječko-baranjske županije.

Ključan aspekt provedbe Akcijskog plana je Odluka Vlade RH o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, prema kojoj se tim osobama osigurava pristup svim pravima koja proizlaze iz tog statusa, a to su pravo na boravak i iskaznicu, pravo na osnovna sredstva za život i smještaj, te na zdravstvenu zaštitu, pravo na osnovno i srednje obrazovanje, kao i pravo na informacije o pravima i obvezama, pravo na rad, spajanje obitelji i slobodu vjeroispovijesti.

Akcijskim planom obuhvaćene su sve službe koje mogu pomoći u ostvarenju tog primarnog cilja, a djelovati će koordinirano prilikom pružanja psihosocijalne pomoći i savjetovanja od strane formiranog tima stručnjaka i volontera, pružanja besplatne pravne pomoći vezano uz statusna i druga prava, pomoći pri ostvarivanju zdravstvene zaštite te prava na socijalne usluge.

U tijeku je priprema materijala na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku s važnim informacijama za djecu i adolescente, organizacija psihoedukativnih, kulturnih, sportskih i kreativnih radionica za djecu i mlade. Cilj je postići postupnu integracija u zajednicu kroz organizirane tečajeve hrvatskog jezika, informiranje o načinima traženja zaposlenja i mogućnostima prekvalifikacije, pomoć pri uključivanju djece u predškolski i školski sustav te senzibilizaciju zajednice i poticanje svijesti građana Županije o potrebama osoba u statusu izbjeglice.

U provedbu Akcijskog plana bit će uključeni upravni odjeli Osječko-baranjske županije, Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP i jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. Grad Osijek stavio je na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite dvoranu Jug u kojoj je smješten Prihvatni centar te druge objekte potrebne za provedbu Akcijskog plana.

– GPP će i danas otići po jednu obitelj na granicu. Ovih dana Centar za nestalu i zlostavljanu djecu oprema i “Dječji kutak” u Kulturnom centru gdje će se djeci i majkama pružiti psihosocijalna pomoć kao korak prema integraciji u gradske vrtiće. Također smo na raspolaganje stavili sve sportske i kulturne sadržaje kako bi obitelji koje su smještene u Osijeku što prije ostavile iza sebe ratnu  traumu kroz koju su prošli– rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka.

Zbog višegodišnjeg stručnog iskustva u kriznim situacijama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu idealan je partner na ovom projektu. S iskustvom rada u kriznim situacijama s djecom i obiteljima u hotelu Porin tijekom migrantske krize 2015.godine, partner su s već postavljenom infrastrukturom i stručnjacima koji su senzibilizirani i educirani za rad s ovim najosjetljivijim skupinama društva. U svoj rad uključiti će i nadležne institucije i stručnjake, kao i udruge građana.

– Centar će izraditi individualni plan postupanja i procjenu potreba za svakog pojedinog korisnika, za kojeg se procijeni da postoji potreba. Naglasak svakako stavljamo na rad s djecom radi što brže integracije djece u odgojno-obrazovni sustav. Centar vodi i Europski harmonizirani broj za nestalu djecu, a kolege iz Ukrajine javljaju da je sve više djece koja se vode nestalima te ćemo intenzivno raditi i na tome da se djeca što brže pronađu– rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i naglasio kako je cilj da djeca i njihove roditelji što prije uđu u rutinu života na našem području jer rutina u kriznim situacijama znači sigurnost.

– Obitelji koje dolaze na područje Osječko-baranjske županije iskazuju želju za trajnijim smještajem i zapošljavanjem. Stoga će se i Osječko-baranjska županija u suradnji s gradovima i općinama staviti na raspolaganje u pronalasku trajnijeg smještaja kao i u pronalasku posla u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Također se javljaju brojne tvrtke i pojedinci koji su voljni financijski pomoći stambeno zbrinjavanje obitelji, poput NK Osijeka koji je osigurao najamninu za sedmeročlanu obitelj te Saponije koja je osigurala logističko-distributivni centar.

Zbog sve češćih upita iz susjednih zemalja gdje se u tranzitu nalaze brojne ukrajinske obitelji kao i one obitelji koje tek žele izbjeći iz ratom zahvaćenog područja, oformljena je i Internet stranica https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružiti sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje na području Osječko-baranjske županije. Dodatne informacije mogu se zatražiti i na mail ukrajina@cnzd.org– ističu iz kabineta župana Ivana Anušića.

(www.icv.hr, tj)

 

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content