SVJETSKI DAN VODA Temom “Podzemne vode – učini nevidljivo vidljivim” cilj je skrenuti pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda s idejom da se na taj dan u cijelom svijetu posebno skrene pozornost na probleme voda i vodnih resursa. Temeljni fokus Svjetskog dana voda je potaknuti djelovanje prema cilju održivog razvoja koji glasi Voda i kanalizacija za sve, do 2030. godine.

Svjetski dan voda se svake godine obilježava uz drugi moto, a tema Svjetskog dana voda 2022. godine je Podzemne vode – učini nevidljivo vidljivim.

Podzemne vode su nevidljive, ali je njihov utjecaj vidljiv posvuda. Izvan vidokruga, pod našim nogama, podzemna voda je skriveno blago koje obogaćuje naše živote. U najsušnijim dijelovima svijeta, to je možda jedina voda koju ljudi imaju.

Gotovo sva tekuća slatka voda u svijetu porijeklom je podzemna voda. Ona podržava opskrbu pitkom vodom, sanitarne sustave, poljoprivredu, industriju i ekosustave. U mnogim dijelovima svijeta ljudskim aktivnostima se prekomjerno koriste i zagađuju podzemne vode. Podzemne vode se prekomjerno koriste u mnogim područjima. Onečišćenje podzemnih voda poseban je problem jer obnavljanje može potrajati desetljećima ili čak stoljećima.

PANO0035 Pano
Foto: virovitica-nature.hr

Podzemne vode će imati ključnu ulogu u prilagodbi na klimatske promjene. Iz tog razloga moramo svi raditi na održivom upravljanju ovim dragocjenim resursom.

Voda ima ogromnu vrijednost u našem svakodnevnom životu – važna je za kulturu življenja, zdravlje, ekonomiju, poljoprivredu i očuvanje našeg prirodnog okoliša – ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati tim nezamjenjivim resursom što može imati trajne posljedice za cijeli planet.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content