Tradicionalne “Čačinačke dječje maškare”: Maštovite i originalne maske i kostimi zavladali novim vrtićem i Osnovnom školom A. G. Matoša

Turistička zajednica općine Čačinci i ove je godine organizirala svoje prepoznatljive “Čačinačke dječje maškare”. Tradicionalna manifestacija započela je veselim programom u Sportsko-rekreacijskom centru “Rupa” i to revijom maski polaznika Dječjeg vrtića “Lipa” Čađavica – Područnog odjela Čačinci. Igralo se, veselilo se, šarenilo se, a ples i pjesma niti ovog puta nisu izostali.

-Čačinačke dječje maškare naša je tradicionalna manifestacija koja se u Čačincima odvija već dugi niz godina. Situacija s korona krizom prošle nas je godine na neki način unazadila i nismo mogli ništa organizirati vezano uz obilježavanje maškara, tako da smo ove godine odlučili barem na ovaj način organizirati ovu manifestaciju, a nadam se da ćemo iduće godine imati priliku održati i pokladnu povorku kroz cijelo mjesto u kojoj će sudjelovati puno više djece i mještana. Djeca su danas bila vrlo zadovoljna i sretna, što se vidjelo i na njihovim licima, ali i na licima njihovih roditelja i to me doista veseli – rekla je ovom prigodom direktorica Turističkog ureda Čačinci, Ana Marunica.

MG 9146

U ovom tradicionalnom maskenbalu sudjelovale su tri vrtićke skupine.

-Zbog nepovoljne epidemiološke situacije maškare se nisu mogle održati kao i prijašnjih godina, pa smo to napravili ovako interno. Sve skupine koje imamo u vrtiću sudjelovale su u ovom maskenbalu, a priprema i izrada maski, u koju su se uključili i roditelji, trajala je posljednjih nekoliko dana – rekla je ravnateljica DV “Lipa” Ana Krmpotić.

Polaznici vrtića, kao što smo već i rekli, podijeljeni su u tri skupine. Mališani skupina “Djetlići” i “Pačići” bili su maskirani u životinjice po kojima skupine nose ime, dok su se polaznici srednje skupine “Vjeverice” maskirale u “ljubav”.

Za ‘kostimirane’ mališane Turistička zajednica općine Čačinci i ove je godine pripremila prigodne poklone, koje im je uručio načelnik Alen Jurenac.

MG 9198

-Iako je riječ o tradicionalnoj manifestaciji, uz Osnovnu školu Antuna Gustava Matoša, ove je godine po prvi puta održana u novom okruženju, odnosno u sklopu našeg novog dječjeg vrtića u Čačincima. Gotovo šezdeset mališana upriličilo je ovu hvalevrijednu manifestaciju i oni su definitivno zvijezde današnjeg dana. Ne mogu sakriti zadovoljstvo nakon današnjih prizora. Velik je interes, gotovo da nema djeteta u Čačincima koje nije polaznik novog vrtića i upravo zbog toga ozbiljno razmišljamo o njegovom budućem proširenju – naglasio je načelnik Jurenac.

Nakon revije maski u vrtiću, program se ‘preselio’ u Osnovnu školu Antuna Gustava Matoša, u kojoj su već tradicionalno nagrađene pojedinačne i ekipne maske. Čačinački osnovnoškolci bili su prepoznatljivo kreativni i veseli, a uključili su se čak i osmaši koji inače ne sudjeluju u ovakvim aktivnostima. Učiteljice i djeca uz pomoć roditelja uložili su ogroman trud i osmislili izuzetno kreativne maske, tako da je stručnom povjerenstvu bilo jako teško odlučiti pobjednike. Nakon dugog ‘vijećanja’, proglašeni su najbolji.

MG 9429

Prvo mjesto u grupnoj konkurenciji pripalo je maskama pod imenom “Pacman”, druge su bile “Muhe”, a treći “Rokeri”. U pojedinačnoj konkurenciji najboljom maskom proglašen je “Krumpirić”, druga je bila “Ovca”, treći “Čiča Glišo”, dok je četvrto mjesto zauzela maska “Bauštelci”.

MG 9345

-Čačinci su poznati po vrlo dobroj suradnji svih udruga i zato uvijek napravimo nešto dobro. Djeca su se zabavila, maskirala i sva sreća da su epidemiološke mjere popustile, pa smo mogli to izvesti na način na koji jesmo. Djeca su zadovoljna, pjevala su, plesala, pojela krafne, te osvojila nagrade i bila izuzetno vesela, što nam je bio i cilj u ovo ‘turobno’ vrijeme. Iznenadili su me i naši osmaši koji uglavnom ne sudjeluju u ovakvim aktivnostima, ali znate i sami da poticaj uvijek dolazi od razrednika pa ih je tako vjerojatno i ove godine njihov razrednik Vjekoslav Palatinuš uspio angažirati da sudjeluju i postanu dio tradicije. Prvo mjesto osvojili su ‘pacmani’ s učiteljicom Tamarom Ivić. Riječ je o našoj staroj poznatoj igri za koju je i ovog puta bila uvježbana odlična koreografija – zadovoljna je bila i ravnateljica Osnovne škole A. G. Matoša, Kristina Krmpotić.

Ove se godine u organizaciju “Čačinačkih dječjih maškara” uključila i Udruga umirovljenika općine Čačinci, pa su tako članice ove aktivne udruge mališane i njihove roditelje razveselile ukusnim krafnama, slasticom koja se masovno priprema za vrijeme poklada. Više od 300 krafni pripremile su vrijedne ruke predsjednice Erike Čilog, ali i ostalih članica i članova udruge.

MG 9119

-Pripremom ukusnih krafni odlučile smo dječici, ali i njihovim roditeljima, kao i tetama u vrtiću te djelatnicima osnovne škole dodatno uljepšati ovaj dan, a uljepšale smo ga i sebi jer smo napravile dobro djelo i na neki se način vratili starinskim običajima. I same smo bake, imamo svoju unučad i ništa nam nije teško napraviti kad su u pitanju dječica i naši mladi. Uvijek smo tu kad nešto zatreba, a tako će biti i ubuduće – rekla nam je predsjednica Udruge umirovljenika Erika Čilog. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content