U našičkom prigradskom naselju Granice održana tiskovna konferencija velikog projekta Aglomeracija Našice-Donja Motičina

Malo našičko prigradsko naselje Granice, u blizini granice s Požeško-slavonskom županijom, bilo je domaćin druge tiskovne konferencije vezanu uz veliki projekt Aglomeracije Donja Motičina-Našice. Riječ je o projektu “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” u sklopu kojeg su u Granicama započeli radovi na izgradnji linijskih objekata Šireg našičkog područja – Aktivnost 4: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja.

Vrijednost radova ovog dijela projekta je 26.949.717,54 kuna bez PDV-a, odnosno 33.687.146,93 kuna s PDV-om, dok je ukupna vrijednost kompletnog projekta 207.823.212,50 kuna, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 116.461.394,99 kuna.

Tiskovnoj konferenciji nazočili su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegov zamjenik Davor Vukmirić, direktor VGO Osijek Hrvatske vode Željko Kovačević, gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o., Oto Dudjak, Zoran Škorić kao predstavnik Zajednice izvođača – OSIJEK KOTEKS Vodovod-montaža d.o.o. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek i mnogi drugi.

Prvi se nazočnima obratio predsjednik Uprave Našičkog vodovoda Oto Dudjak.

Aglomeracija-Nasice-3-oto-Dudjak-Custom– Projekt se provodi na uslužnom području tvrtke Našički vodovod d.o.o. u svrhu ispunjavanja uvjeta Direktiva 91/271/EEC te 98/83/EC i s ciljem povećanja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe. Projektom je predviđeno proširenje/rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, sanacija sustava odvodnje, povećanje broja korisnika usluge vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja i optimiziranje tlakova u vodoopskrbnoj mreži i poboljšanje sustava daljinskog nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe. Ovim projektom će svaki stanovnika s područja grada Našica dobiti pristup vodi. Radovi su krenuli, mi smo svi presretni i vjerujem da će biti odrađeni bez ikakvih problema i u dogovorenim rokovima– rekao je Dudjak.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je uz uzvanike posebno pozdravio i predstavnike mjesnog odbora Granice naglasivši kako je ovo velik dan za ovo malo mjesto, ali i za kompletan grad Našice:

-Ovo je najveći projektu grada Našica u povijesti i ja sam sretan što sve ide prema planu. S druga moram reći. Nažalost, u 21. stoljeću pričamo o tekućoj vodi i ja ću se na neki način kao političar ispričati svima što tek dana o tome pričamo i na tome radimo. Isto tako moram se posebno zahvaliti svima onima koji su pridonijeli da ovaj projekt ide i da će konačno biti riješen čime ćemo odignuti onu temeljnu kvalitetu života ljudi koji ovdje žive. Najvažnije je da će voda na području grada biti riješena u 100% obimu, dakle ući će u svako dvorište i to je najvažnije stvar u ovoj priči– rekao je Kašuba.

Aglomeracija-Nasice-4-CustomGeneralni direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković naglasio je kako je ovo dokaz da se doista iznimno brine za svaki kutak Lijepe Naše:

– Ovim projektom imat ćemo 100% pokrivenost vodoopskrbom na ovom području, a isto tako i odvodnjom što je daleko iznad standarda u RH. Moram pohvaliti našički vodovod te jedinice lokalne samouprave koje sudjeluju u projektu na velikom i odličnom odrađenom poslu u pripremi ovog krucijalnog projekta. Kroz projekt će biti izgrađen 41,5 kilometar vodovodnih cijevi, 15,5 kilometara kanalizacijskih kolektora i ovo su iznimno zahtjevni građevinski poduhvati koji su razdijeljeni u četiri grupe. Dvije se već rade na području Našica, započeli su radovi u Donjoj Motičini i evo danas krećemo s radovima četvrte grupe. Kada pogledamo šire našičko područje imamo ukupno 125 milijuna kuna radova i svi su aktivni. Drago mi je da sam danas ovdje, po prvi puta u životu u Granicama, i zato sam posebno sretan što svim ljudima omogućavamo standard ljudima da ostanu u ovako prekrasnim područjima Slavonije– zaključio je Đuroković.

Aglomeracija-Nasice-6-CustomOstali iznos prihvatljivih troškova sufinancirati će partneri u projektu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Našice, Općina Donja Motičina, Općina Podgorač i Općina Feričanci u ukupnom iznosu 49.797.175,01 kuna bez PDV-a. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content