U prva dva mjeseca 2022. hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna

Započela isplata za dobrobit životinja vrijedna 250 milijuna kuna. Samo u prva dva mjeseca ove godine iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 601 milijuna kuna, odnosno 333 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 268 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere, dok je u okviru izravnih potpora isplaćeno više od 640 milijuna kuna, uz ostale potpore.

Realizirane su  isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje,  potpora za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).
 
Na račune više od 100.000 poljoprivrednika će se kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini.
 
Počela je isplata potpore za dobrobit životinja (Mjera 14) kroz koju će se poljoprivrednicima isplatiti iznos od 250 milijuna kuna, a tijekom ožujka i travnja  započet će isplata i za proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Ekološki uzgoj (Mjera 11), proizvodno vezana potporu za tov junadi te potpora za rasplodne krmače.
 
Također, u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore, pri čemu je planirana isplata u iznosu oko 400 milijuna kuna.

(poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content