U Suhopolju održan stručni skup o prevenciji metaboličkog sindroma i sprječavanju kardiovaskularnih rizika

Ljekarna Fett organizirala je u subotu, 12. ožujka u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju nacionalni interdisciplinarni stručni skup namijenjen zdravstvenim djelatnicima u okviru projekta „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali‟.

Na konferenciji je magistra farmacije Ana Fett prikazala aktivnosti koje su se odvijale u proteklih 18 mjeseci, u cilju unaprjeđenja znanja te suradnje zdravstvenih djelatnika na području Virovitičko-podravske županije o prevenciji metaboličkog sindroma i posljedično kardiovaskularnih bolesti u populaciji. Osim prikaza edukacijskih aktivnosti, objava publikacija i brošura za pacijente prikazani su i rezultati javnozdravstvenih aktivnosti koje su se odvijale u Ljekarni Fett u sklopu provedbe projekta. Vršena su mjerenja opsega struka, triglicerida, krvnog tlaka, glukoze, težine, BMI, udjela tjelesne masti, visceralne masnoće, udjela mišićne mase, potrošnje tjelesne energije i metabolizama u mirovanju.

Rezultati su pokazali da u slučajnom uzorku posjetitelja ljekarne najmanje 40% građana ima razvijen metabolički sindrom, 47% su pušači, 84% građana ima povećan opseg struka, a gotovo 52% ima povećane vrijednosti triglicerida, krvnog tlaka ili šećera u krvi, što je nadasve zabrinjavajući podatak koji ukazuje da će u bližoj budućnosti sve više građana bolovati od dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvnih žila ukoliko se rizici ne prepoznaju na vrijeme.

Na konferenciji su stručna predavanja održali i liječnici koji su sudjelovali u projektu. O inzulinskoj rezistenciji i šećernoj bolesti govorila je Anica Radoš Kajić, dr. med., spec. interne medicine, subspec. endokrinolog i dijabetolog, o prevenciji kardiovaskularnih bolesti govorio je Domagoj Cindrić, dr.med., specijalist kardiologije, o aterosklerozi Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. interne medicine, subspec. hematolog, dok je o sekundarnoj prevenciji cerebrovaskularnih događaja govorio Igor Cindrić, dr. med., spec. neurolog.

U liječenju metaboličkog sindroma ključno je rano prepoznavanje osoba s MetS-om i poduzimanje mjera koje će smanjiti prisutnost rizičnih čimbenika i budućih komplikacija, a najvažnije  intervencije mogu biti: promjena prehrambenih navika, tjelesna aktivnost, odvikavanje od pušenja, terapija lijekovima visoke adherencije, suplementacija, te samokontrola i praćenje ključnih parametara u kućnim uvjetima. Zaključeno je da bi pružatelji zdravstvene skrbi trebali još više učvrstiti suradnju kako bi se povećala i razina zdravstvene pismenosti stanovnika, jer bolje razumijevanje vlastite dijagnoze direktno utječe na: suradljivost pri uzimanju terapije, odlazak na redovite kontrolne preglede, redovitost samokontrole u kućnim uvjetima, smanjenje rizika od komplikacija bolesti i fatalnih ishoda, same ishode liječenja i kvalitetu života zajedničkih pacijenata.

Ovim događajem obilježen je i završetak projektnih aktivnosti. Tijekom 18 mjeseci provedbe projekta u njemu je aktivno sudjelovalo više od 120 zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 681.757,07 kuna. Trajanje provedbe projekta bilo je 18 mjeseci.

logotipi

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content