U Suhopolju održan stručni skup o prevenciji metaboličkog sindroma i sprječavanju kardiovaskularnih rizika

Ljekarna Fett organizirala je u subotu, 12. ožujka u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju nacionalni interdisciplinarni stručni skup namijenjen zdravstvenim djelatnicima u okviru projekta „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali‟.

Na konferenciji je magistra farmacije Ana Fett prikazala aktivnosti koje su se odvijale u proteklih 18 mjeseci, u cilju unaprjeđenja znanja te suradnje zdravstvenih djelatnika na području Virovitičko-podravske županije o prevenciji metaboličkog sindroma i posljedično kardiovaskularnih bolesti u populaciji. Osim prikaza edukacijskih aktivnosti, objava publikacija i brošura za pacijente prikazani su i rezultati javnozdravstvenih aktivnosti koje su se odvijale u Ljekarni Fett u sklopu provedbe projekta. Vršena su mjerenja opsega struka, triglicerida, krvnog tlaka, glukoze, težine, BMI, udjela tjelesne masti, visceralne masnoće, udjela mišićne mase, potrošnje tjelesne energije i metabolizama u mirovanju.

Rezultati su pokazali da u slučajnom uzorku posjetitelja ljekarne najmanje 40% građana ima razvijen metabolički sindrom, 47% su pušači, 84% građana ima povećan opseg struka, a gotovo 52% ima povećane vrijednosti triglicerida, krvnog tlaka ili šećera u krvi, što je nadasve zabrinjavajući podatak koji ukazuje da će u bližoj budućnosti sve više građana bolovati od dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvnih žila ukoliko se rizici ne prepoznaju na vrijeme.

Na konferenciji su stručna predavanja održali i liječnici koji su sudjelovali u projektu. O inzulinskoj rezistenciji i šećernoj bolesti govorila je Anica Radoš Kajić, dr. med., spec. interne medicine, subspec. endokrinolog i dijabetolog, o prevenciji kardiovaskularnih bolesti govorio je Domagoj Cindrić, dr.med., specijalist kardiologije, o aterosklerozi Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. interne medicine, subspec. hematolog, dok je o sekundarnoj prevenciji cerebrovaskularnih događaja govorio Igor Cindrić, dr. med., spec. neurolog.

U liječenju metaboličkog sindroma ključno je rano prepoznavanje osoba s MetS-om i poduzimanje mjera koje će smanjiti prisutnost rizičnih čimbenika i budućih komplikacija, a najvažnije  intervencije mogu biti: promjena prehrambenih navika, tjelesna aktivnost, odvikavanje od pušenja, terapija lijekovima visoke adherencije, suplementacija, te samokontrola i praćenje ključnih parametara u kućnim uvjetima. Zaključeno je da bi pružatelji zdravstvene skrbi trebali još više učvrstiti suradnju kako bi se povećala i razina zdravstvene pismenosti stanovnika, jer bolje razumijevanje vlastite dijagnoze direktno utječe na: suradljivost pri uzimanju terapije, odlazak na redovite kontrolne preglede, redovitost samokontrole u kućnim uvjetima, smanjenje rizika od komplikacija bolesti i fatalnih ishoda, same ishode liječenja i kvalitetu života zajedničkih pacijenata.

Ovim događajem obilježen je i završetak projektnih aktivnosti. Tijekom 18 mjeseci provedbe projekta u njemu je aktivno sudjelovalo više od 120 zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 681.757,07 kuna. Trajanje provedbe projekta bilo je 18 mjeseci.

logotipi

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content