U Virovitici održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija: Glavne teme financiranje, uvođenje eura, turizam

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici danas (utorak) je održana 61. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Nakon 2015. i 2019. godine, sjednica je po treći put održana u Virovitičko-podravskoj županiji, te joj je prisustvovalo 16 župana, njihovi zamjenici te predstavnici Ministarstva financija i drugih institucija.

Kako je objasnio predsjednik Hrvatske zajednice župana Danijel Marušić, teme ove sjednice bile su financiranje županija, odražavanje novog zakona o financiranju na same županije, uvođenje eura, aplikacije iskoristive u turizmu za promidžbu županija te predstavljanje Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

– Iako nije bio točka dnevnog reda, na sjednici je spomenut i problem rasta cijene energenata. Imamo veliki problem s porastom cijena, posebice jer su županije osnivači škola, bolnica… Međutim, u očekivanju smo sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem gdje će vjerojatno biti riječi upravo o problemima koji nažalost, dolaze zbog rata u Ukrajini. Vjerujem da ćemo imati priliku s njim iskomunicirati i tu temu – rekao je Marušić.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se 61. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održala u Virovitici.

– Možda ono najzanimljivije što se tiče svih nas je uvođenje eura koje kreće od 2023. godine. Ono što je pozitivno je da će od 5. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2023. godine cijene proizvoda biti izražene u dvojnoj valuti, što će zasigurno olakšati prijelaz iz kune u euro – prokomentirao je Andrović te se osvrnuo i na temu proračuna i rada Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

– Ono što nam slijedi je transparentnost, odnosno informacije o trošenju proračunskih sredstava. Čekamo upute Ministarstva financija i vjerujem da ćemo ubuduće svi zajedno, županije i gradovi, na jedan transparentniji način građanima moći dati informacije na što se to troše javna sredstva. Ono što je bilo zanimljivo, predstavio nam se Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, tu smo vidjeli mogućnost sudjelovanja osnovnih i srednjih škola s područja naše županije na raznoraznim natjecanjima, što će sigurno poboljšati kvalitetu rada škola. Znamo da smo mi kao županija osnivači gotovo svih škola i vjerujem da ćemo s Uredom Hrvatskog parlamenta u Hrvatskoj uspostaviti jednu dobru suradnju, a koja se tiče i učenika naših osnovnih i srednjih škola – zaključio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content