U Virovitici otvorena ispostava HAMAG-BICRO-a: Cilj je približavanje svakom malom i srednjem poduzetniku

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je svečano otvorena ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije u okviru druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ – BOND 2. Riječ je o 14. ispostavi koja je otvorena u Hrvatskoj do sada. Otvorili su je župan Igor Andrović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ Neda Martić.

Mreža Bond okuplja 99 potpornih institucija različitih vrsta koje su na usluzi poduzetnicima, a na području naše županije riječ je o DRAFT-u d.o.o., Gradskoj razvojnoj agenciji grada Slatine, Poduzetničkom inkubatoru VPŽ te Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Projekt BOND jedinstven je u Europi jer objedinjuje različite vrste poduzetničkih potpornih institucija, od inkubatora, akceleratora, poduzetničkih centara do razvojnih agencija i znanstveno-tehnoloških parkova.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo otvaranjem izdvojenog ureda u Virovitici.

– Suradnja HAMAG-BICRO-a i Virovitičko-podravske županije traje već dugi niz godina. Posebno je bila vidljiva u posljednje dvije godine kroz uspostavljanje Mreže BOND, ali i subvencioniranje kamate svim mirko, malim i srednjim poduzetnicima s područja županije vezano uz COVID-19 zajmove i ESIF mikro zajmove. Zahvaljujući tome poduzetnici su imali kamatu od nula posto na te kreditne linije. Otvorenje ispostave u Virovitici konkretan je potez kojim država daje podršku gospodarstvu. Time će usluga našim poduzetnicima biti dostupnija kroz realizaciju dodjele beskamatnih sredstava i svih drugih dostupnih mjera za poticanje rasta i razvoja s generiranjem novih vrijednosti i radnih mjesta – rekao je župan Andrović.

IMG_9832
Foto: K. Toplak

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec naglasio je želju Agencije za osnivanjem ureda u svim županijama.

– HAMAG-BICRO kao ključna Vladina agencija za malo i srednje poduzetništvo, prepoznao je važnost dostupnosti poduzetnicima na lokalnoj razini. Projekt BOND omogućio nam je provedbu decentralizacije i dolazak u svaku županiju te približavanje svakom malom i srednjem poduzetniku, bez obzira na adresu njihova poslovanja. Stoga nas iznimno veseli što smo danas u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje smo kroz različite programe financiranja potaknuli investicije ukupne vrijednosti gotovo 285 milijuna kuna kroz 387 poduzetničkih projekata, čime je potaknuto gotovo 553 novih radnih mjesta. Bili smo uz vas i za vrijeme pandemije te su za Virovitičko-podravsku županiju odobrene različite Covid mjere ukupne vrijednosti gotovo 48 milijuna kuna – naglasio je Vrbanec te najavio skoro raspisivanje dva natječaja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te pozvao poduzetnike da prate mrežne stranice Agencije i posjete novootvoreni ured i raspitaju se o svim pojedinostima tih, ali i budućih poziva.

IMG_9828
Foto: K. Toplak

Direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić naglasila je značaj otvaranja ispostave u Virovitici.

– Izbor Poduzetničkog inkubatora za mjesto sjedišta ureda HAMAG-BICRO-a potvrda je zajedničkih napora kako se što više približiti poduzetnicima i na vrijeme im pružiti sve informacije. Stvorena infrastruktura poduzetničkih inkubatora koji se nalaze u Virovitici, Pitomači, Slatini i Orahovici, omogućit će zajednički istup prema poduzetnicima kroz sinergiju HAMAG-BICRO-a i zaposlenika Poduzetničkog inkubatora inkubatora. Omogućit će nam dolazak do pravovremenih informacija kako bismo svi zajedno mogli savjetovati poduzetnike te transformirati i oblikovati njihove projektne prijedloge na način da oni zadovolje inovacijama i da budu u skladu sa zelenim gospodarstvom, a također da iz tih projekata na kraju mogu postati otporni poduzetnici na stresove kao što smo imali u posljednjem razdoblju – rekla je Martić.

IMG_9804
Foto: K. Toplak

Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG-BICRO-a, prezentirao je decentralizirane usluge putem mreže BOND u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nove usluge koje su poduzetnicima na raspolaganju u okviru Mreže Bond su tako, između ostalih, standardizacija usluge savjetovanja za poduzetnike početnike, standardizacija usluge savjetovanja poduzetnika u razvoju i rastu, prijenos poslovanja poduzeća, internacionalizacija poslovanja poduzeća, studentsko poduzetništvo te razvoj IT platforme za digitalizaciju navedenih usluga.

(www.icv.hr, mp, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content