Udruga „Škrinja“ Bušetina proslavila deset godina postojanja: Jedno desetljeće važan su dio kulturnog i društvenog života svog mjesta

Jučer (nedjelja) je Udruga „Škrinja“ Bušetina održala desetu godišnju skupštinu te time i proslavila svoju desetu godinu postojanja. Udruga je osnovana 2012. godine s ciljem očuvanja i unaprjeđenja materijalne i nematerijalne tradicijske baštine Bušetine.

– Udruga je osnovana prije deset godina, a od 2018. godine imamo aktivno folklorno društvo s kojim smo nastupili na smotrama folklora, kako u našoj općini tako i u susjednim općinama – kaže predsjednica Udruge Gordana Brlas.

Također uz trud i zalaganje članica Udruge, 2013. godine u Bušetini je otvoren i Zavičajni muzej Bušetine koji je svoje mjesto našao u prostoru Područne škole. Udruga svakako doprinosi kulturnom životu sela obilježavajući važne blagdane, sudjelujući na raznim manifestacijama u Bušetin, kao i na raznim radionicama.

– Osim izložbi ručnih radova, Udruga je organizira i Vuzem u Bušetini, stare svatovske običaje, Božić u prošlosti, Prikaz nizanja duvana na štape, izložbu narodnih nošnji i slično. A isto tako sudjelovala je na obilježavanju 70. godišnjica NK Bušetina i na 160 godina školstva u Bušetini – ističe Gordana B. te dodaje kako je najveća želja Udruge vlastiti prostor. 

received_324234931626674

– Neprofitna smo udruga, dotirana od Općine Špišić Bukovice, a najveća želja nam je dobiti svoj prostor za okupljanje. Susrećemo se s problemom mnogih udruga, a to je privući mlade da se uključe u naš rad, da prepoznaju očuvanje svoje narodne baštine i identiteta – dodaje.

Kao i svaka Udruga, iako je deset godina iza njih još uvijek ljubav prema svojem selu, tradiciji i običajima punim srcem čuvaju od zaborava. Njihov trud i rad svakako se vidi u zajedništvu cijelog sela.

– Čestitam svim članicama i članovima Udruge na predanom radu tijekom ovih deset godina jer ideje i planovi su mrtvo slovo na papiru ako ne naiđu na ljude koji će to prepoznati, podržati svojom voljom i radom – kaže nam Gordana Brlas.

(www.icv.hr, ib, gb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content