Univerzalni taktilni sustav za označavanje boja “Lunas Spectrum” predstavljen Virovitičanima

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici jučer (utorak) je održano predstavljanje taktilnog sustava za označavanje boja „Lunas Spectrum“. Glavni organizatori događaja i tvorci ovog univerzalnog sustava, Vedran Stanić i Perica Mihaljević, uz gošću Željku Bosnar Salihagić, ravnateljicu Tifološkog muzeja u Zagrebu, predstavili su prisutnima ovaj sustav.

– „Lunas Spectrum“ je sustav taktilnih oznaka za označavanje boja koji je namijenjen slijepim osobama. Riječ je o sustavu koji je načinjen od točkica koji prati logiku elektromagnetskog zračenja, odnosno prati svjetlosne valove i imitirajući njihovu gustoću zapravo slijepima govori koje je boje ono što dodiruju prstima – rekao je Perica, profesor klavira, koji kao slijepa osoba itekako zna koliko ovakve inovacije omogućuju kvalitetniji život slijepim osobama. 

WhatsApp-Image-2022-03-16-at-08_Fotor3

Ovaj sustav iz svog aspekta pojasnio je i grafički dizajner Vedran Stanić.

– Spectrum otvara jednu novu dimenziju doživljaja boja, on nam definira boju koju svatko doživljava na svoj način. Često postoje nesporazumi je li nešto plavkasto ili zelenkasto, no s oznakom Lunas Spectrum oni nestaju i među nama videćima. Mislim da je najbolji primjer Perice i mene koji već 15 godina pričamo o bojama. Svaka boja ima valove različitih duljina koji se pojavljuju kao gušći i rjeđi. Taj zapis samog elektromagnetskog zračenja, odnosno boje u prostoru mi smo pretočili na površinu. Znači gustoća zapisa su zapravo točkice na površini nekoga predmeta i imitiraju gustoću elektromagnetskog zračenja te boje u prostoru – objašnjava Vedran te ističe kako je sustav primjenjiv na svemu što ima boju i jednako dobro može se nanijeti na drvo, plastiku, metal, pa čak i na etikete. 

WhatsApp-Image-2022-03-16-at-08_Fotor8

Nastanak ovog revolucionarnog sustava izazvale su Peričine frustracije jer ne može vidjeti određene stvari i znati koje su boje, a danas je vrlo uspješan te je predstavljen i u svijetu. Naime, predstavljen je u Rusiji te zaštićen u Ženevi gdje je i prijavljen u međunarodnoj bazi podataka. Predstavljanje je uljepšao Trio Cantabille, kojega je član i sam Perica Mihaljević. 

(www.icv.hr, lc, Foto: L. Crvenka)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content