Veleposlanik Francuske u posjetu OBŽ i Gradu Osijeku: Sigurnosna situacija u Europi, pomoć u smještaju izbjeglica, gospodarska suradnja, središnje teme sastanka

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić danas (srijeda) u sjedištu Županije u Osijeku primili su u nastupni posjet veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gaëla Françoisa Veyssièrea.

Središnje teme razgovora odnosile su se na pitanja u vezi izbjegličke krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu te na gospodarsku suradnju.

U OBŽ-u se trenutno nalaze 243 izbjeglice koji su potpuno zbrinuti, a francuski veleposlanik ponudio je pomoć svoje zemlje kod zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine na području županije.

– Osječko-baranjska županija i Grad Osijek u ovom trenutku dobro vladaju situacijom u vezi izbjeglica iz Ukrajine, a veleposlanik Veyssière je ponudio pomoć u operativnom i financijskom smislu. Razgovarali smo također o gospodarskoj suradnji na kojoj ćemo raditi i u budućnosti, baš kao i na uspostavljanju veza između obrazovnih institucija zbog čega će veleposlanik posjetiti osječko Sveučilište – izjavio je Anušić.

IMG 3423
Foto: OBŽ

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako je 1897. godine u Osijeku osnovana Francuska alijansa te je jedna od najstarijih u svijetu, na što možemo biti izuzetno ponosni.

-Kroz program javnih potreba u kulturi Grad Osijek sudjeluje u njezinu financiranju, a jedan od zapaženijih programa koje Alijansa provodi svakako je Frankofonija – rekao je Radić.

U vezi gospodarskih tema i potencijalnih investicija istaknuo je prednosti koje pruža Industrijska zona Nemetin, koja će postati još atraktivnija nakon dovršetka koridora 5c i modernizacije Zračne luke Osijek.

– Francuska će pružiti utočište za oko 100.000 ukrajinskih izbjeglica i izuzetno nam je važna suradnja s Hrvatskom kako bismo im zajedno pomogli tijekom tog teškog razdoblja. Na današnjem sastanku razgovarali smo i o bilateralnim odnosima pri čemu nas posebno veseli da baš u Osijeku imamo vrlo aktivnu Francusku alijansu koja ove godine slavi 125. godišnjicu osnutka, što je čini jednom od najstarijih u svijetu i ovom dijelu Europe. Osim toga, dotakli smo se poboljšanja gospodarskih veza, kao i produbljenja kulturnih, obrazovnih i ekonomskih odnosa – kazao je veleposlanik Nj.E. Gaël François Veyssiere.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content