Vlč. Dragan Hrgić o blagdanu sv. Josipa u Slatini: Donosimo raspored svetih misa

Sutra, 19. ožujka, grad Slatina i Župa sv. Josipa slave svog zaštitnika sv. Josipa, koji je ujedno zaštitnik Hrvatske. O blagdanu Josipova i sv. Josipu razgovarali smo s dekanom Slatinskog dekanata i župnikom slatinske Župe sv. Josipa vlč. Draganom Hrgićem.

– Sveti Josip bio je potomak iz Davidova kraljevskog roda pa iz toga proizlazi da je i Isus Davidov potomak.

Svetog Josipa častimo zbog njegove važne uloge u povijesti spasenja. Evanđelja ga opisuju kao čovjeka koji je bio vjeran i pravedan. Iako nije bio Isusov tjelesni otac sa velikom se ljubavlju brinuo za Isusa i odgajao ga dok je bio dijete, a kao odrasla poučio ga je drvodjeljskom zanatu.

Sveti Josip velik je zbog svoje vjernosti Bogu u svim životnim situacijama koje su ga često stavljale pred ispit vjernosti, poslušnosti i prepuštanju Božjoj volji, Božjim planovima koji često nisu bili jasni i razumljivi. Josipova pravednost očituje se u njegovom odnosu prema Mariji kada se našao pred činjenicom da je Marija trudna po Duhu Svetom. ”A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti” (Mt 1, 19).

Zanimljivo je da evanđelisti ne donose niti jednu izgovorenu riječ tako velikog sveca i miljenika Božjeg. To nam pokazuje kako je sv. Josip uvijek bio spreman izvršiti ono što je Bog od njega tražio, vjerujući da Bog vodi njegov život i živote onih koji su mu bili povjereni. Josipova veličina je i u tome što je uvijek Isusa i Mariju stavljao u središte, a sebe i svoje planove podlagao Božjim planovima.

 

IMG 0539

Veliki sveci častili su sv. Josipa, pa većina od njih navodi i svjedoči kako nitko nije ostao neuslišan tko se sv. Josipu utekao za pomoć. I mi se možemo i trebamo u svojim životnim teškoćama utjecati tako velikom i moćnom zagovorniku, vjerujući da ćemo biti uslišani onako kako je najbolje za nas i naše spasenje. Sveti Josip učitelj je poniznosti, molitve, predanja i povjerenja u Boga.

Mnogi narodi uzeli su sv. Josipa za svoga zaštitnika računajući na njegov moćni zagovor kod Boga. Tako ga je i Hrvatski sabor 9. i 10. lipnja 1687. jednoglasno proglasio zaštitnikom Hrvatske, a 1870. bl. Papa Pio IX. sv. Josipa proglasio je zaštitnikom Katoličke crkve. Papa Franjo Apostolskim pismom ”Patris corde”-Očinskim srcem o 150-toj godišnjici proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Crkve proglasio je 2020./2021. godinu svetog Josipa. Naša župa sv. Josipa i grad Slatina također sv. Josipa časte kao svoga zaštitnika i zagovornika u svim potrebama. Preko svetog Josipa, Bog i nama poručuje: ”Ne boj se!”, jer Bog može, kako vidimo iz Josipova života i primjera, i nemoguće stvari i situacije okrenuti na dobro onih koji se svim srcem daju voditi od Boga.

Sveti Josip zaštitnik je obitelji, radnika, zaručnika, izbjeglica i naše domovine. Uzor je očevima kako svoju ulogu trebaju crpiti iz očinstva Nebeskog Oca. Današnji papa Franjo već 40 godina moli ovu molitvu sv. Josipu, pa to može postati i naša svakidašnja molitva.
 
”Slavni praoče sveti Josipe, čija moć može nemoguće učiniti mogućim, pohiti mi u pomoć u ovim trenutcima tjeskobe i teškoće. Pod svoju zaštitu stavi vrlo teške i ozbiljne životne prilike koje ti povjeravam, kako bi se sretno razriješile. Moj ljubljeni Oče, sve svoje pouzdanje stavljam u tebe. Da nitko ne bi rekao da sam te zazvao uzalud, i budući da ti možeš sve kod Isusa i Marije, pokaži mi da je tvoja dobrota velika kao i tvoja moć” – rekao je vlč. Dragan Hrgić te uputio čestitku svim župljanima i vjernicima.

– Želim od srca svim župljanima Župe sv. Josipa i vjernicima, građanima Slatine čestitati blagdan sv. Josipa, zaštitnika grada i naše domovine sa željom da nam sv. Josip izmoli ono što nam je u ovim trenucima najpotrebnije – dodao je vlč. Hrgić.

 
Svete mise na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka u Župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini su u 7.00, 8.30, 10.30 i 18.30 sati 
 
Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodit će vlč. Krunoslav Siroglavić, odgojitelj u Kolegiju Požeške biskupije.
 
(www.icv.hr, adf, Župa sv. Josipa Slatina; Foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content