Vrhunska ekološka Chresno vina Ivone i Miroslava Slavičeka na degustaciji u suhopoljskom Dvorcu Janković očarala sve prisutne

U Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, danas (srijeda) je održano još jedno predstavljanje lokalnog proizvođača čija su vina od nedavno u ponudi Dvorca. Riječ je o eko vinima Chresno iz Male Črešnjevice (općina Pitomača).

Iza ovog zanimljivog brenda stoje supružnici Ivona i Miroslav Slaviček. Uz degustaciju njihove četiri vrste vina: muškata bijelog, solarisa, caberneta cortis rosea i merlota, u opuštenom razgovoru gosti su saznali sve o ekološkoj proizvodnji, njihovom poslovnom i životnom putu, te planovima i željama.

Sve nazočne, među kojima su bili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Općine Suhopolje Goran Doležal, kao i župnik Ljubo Krmar, na samom je početku pozdravila direktorica Dvorca Janković, Sanja Sudar istaknuvši veliko zadovoljstvo novom suradnjom koja će dodatno ‘oplemeniti’ već ionako bogatu eno ponudu.

-U našem Dvorcu Janković uspjeli smo ugostiti još jednog lokalnog proizvođača. Do suradnje je došlo tako što su se oni nama javili i predstavili nam svoju ponudu koja nas je odmah zainteresirala, a istaknula bih kako su to jedina ekološka vina na području Virovitičko-podravske županije. Smatram kako nije dovoljno samo uvrstiti vina u ponudu, već i predstaviti lokalnog proizvođača cijeloj zajednici. Upravo iz tog razloga smo i mi danas ovdje organizirali ovu posebnu večer kako bi smo upoznali Chresno vina – istaknula je Sanja Sudar.

PDC_7703-Custom

Proizvodnju ekoloških vina kroz vlastiti OPG, Ivona i Miroslav započeli su prije sedam godina.

-Prve dvije godine trajala je priprema zemlje, a idućih pet posadili smo sve potrebno. Od ukupno četrnaest sorti, danas smo predstavili četiri izuzetno zanimljive koje su otporne na razne bolesti, kao što su plamenjača i pepelnica. Sama proizvodnja je dosta zahtjevna, ali na kraju kada vidiš svo to grožđe, osjetiš jedno veliko zadovoljstvo jer je razlika ogromna, sve je zdravo, vino i aroma su na kraju drugačiji, a boje su življe – naglasio je M. Slaviček.

Ove supružnike prati i zanimljiva životna priča. Odvagnuli su sve prednosti i mane života u gradu i shvatili da svoju budućnost ne vide u Zagrebu, u kojem su proveli čak osam godina. Imali su stalne poslove kad su odlučili okrenuti novu stranicu u životu i vratiti se kući, u Pitomaču. Vinogradarstvo im je dugogodišnja ljubav, a kako i sami ističu, velik entuzijazam nagnao ih je da osnuju OPG i pokrenu ekološki nasad vinograda te krenu u proizvodnju eko vina. S obzirom na to da je njihov vinograd u ekološkom načinu uzgoja, Slavičekovi sve rade na prirodnim principima i ekološkim načelima proizvodnje, što znači da se u proizvodnji ekološkog vina koja nisu filtrirana koriste prirodni kvasci.

– Ekološki uzgoj podrazumijeva to da moraš biti češće u vinogradu. Mislim da smo posebni po tome što živimo s prirodom, a ekološka proizvodnja vina inače je velika rijetkost, a pogotovo u našoj županiji. Ako i nismo jedini, zasigurno imamo najveći posađeni vinograd u ekološkoj proizvodnji i mislim da nas to razlikuje od drugih – zaključio je Miroslav.

PDC_7666-Custom

Degustacija vina za eksperte je poseban ritual koji zahtjeva određena predznanja i sposobnosti prepoznavanja kvalitete gotovo svim osjetilima, no onima koji su nešto manje upoznati s čarobnim svijetom vina, degustacija često predstavlja neugodnu situaciju u kojoj zapravo ne znaju kako postupiti i što tražiti prilikom kušanja. Kako bi doživljaj svih nazočnih bio potpun, nekoliko savjeta i tajni vezanih uz sam degustacijski proces otkrila je vrhunska enologinja Ivana Nemet.

Danas predstavljene sorte vina na tržištu se nalaze pod imenom Chresno, što je srednjovjekovno ime Male Črešnjevice u kojoj se vinograd Slavičekovih i nalazi.

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content