ZŠRU Virovitica za svoje ribočuvare nabavila 39 kompleta službenih odora

Zajednica športsko-ribolovnih udruga Virovitica koja broji 10 ribolovnih udruga i u koje je učlanjeno oko 900 ribolovaca, posebnu pozornost pridaje ribočuvarskoj službi, a osim obuke ribočuvarskog kadra, važnost pridaje i kvalitetnoj i zakonski propisanoj opremi, odnosno ribočuvarskoj službenoj odori.

Tim povodom Zajednica športsko-ribolovnih udruga je za 39 svojih ribočuvara nabavila propisanu odoru temeljenu na zakonskoj odredbi koju su ribočuvari dužni nositi isključivo tijekom svog dežurstva.

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Zajednice športsko ribolovnih udruga Virovitica Željkom Žeravicom i potpredsjednikom Zoranom Šimićem.

– Prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i prema uputama krovne ribolovne udruge ribočuvari moraju biti prepoznatljivi ribolovcima, ali i ostalim izletnicima, jer osim što brinu o provedbi ribolova, zaduženi su i za ponašanje na vodi, sigurnost ribolovaca i izletnika, kao i za zaštitu prirodnog okoliša uz vodu. Osim odore ribočuvar na vidljivom mjestu nosi i propisanu značku, te svu potrebnu dokumentaciju. Ribočuvari dolaze iz ribolovnih udruga učlanjenih u Zajednicu, a to su “Brana”, “Ođenica”, “Tvin” iz Virovitice, “Drava” iz Terezinog Polja, “Brežnica” iz Suhopolja, Dravica” Budakovac, “Lendava” Špišić Bukovica, “Štuka” Žlebina, “Dravica” Detkovac, “Linjak” Okrugljača i “Karas” iz Budakovca – rekao nam je Željko Žeravica.

Dopredsjednik Zajednice Zoran Šimić dodao je da Zajednica upravlja s ukupno 501,20 hektara ribolovnih voda, odnosno 19 ribolovnih voda, 7 tekućica i 12 stajačica. Tekućice čine 68,8 posto ukupne površine ribolovnih voda, od čega dominira rijeka Drava sa 290,28 hektara. Stajaćice su na ukupnoj površini od 158 hektara, od čega većinu čine Virovitički ribnjaci te bara u Starom Budakovcu.

– Radi se o dosta velikoj površini te je zato izuzetno važna dobra ribočuvarska služba kojoj smo sada dodali i kvalitetnu odoru. Cijena jednog kompleta je 1.200 kuna, nabavljeno je 39 kompleta, a ukupni iznos financirala je Zajednica športsko ribolovnih udruga Virovitica – rekao nam je Zoran Šimić.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content