Bravo za Igora i Filipa: S mentorom Zoranom osmislili Uličnu masažnu klupu i s njom osvojili zlato u Iloku

Zamislite da hodate Viroviticom i osjetite da vas baš jako bole leđa. Ili da ste umorni toliko da više ne možete napraviti ni koraka, pa sjednete na klupu, a ona vas – izmasira! I to besplatno, u centru grada.  

Zvuči predobro da bi bilo istinito?

Ne, ako pitate učenike Industrijsko-obrtničke škole iz Virovitice. Točnije, Igora Amidžića, učenika prvog razreda smjera vodoinstalater i Filipa Horvata, učenika prvog razreda smjera CNC operater, koji su, uz podršku svog mentora Zorana Kozjaka osmislili i izradili Uličnu masažnu klupu.

Riječ je o još jednoj inovaciji u nizu koja dolazi iz čudesne radionice škole, a zbog koje su učenici prošlog vikenda donijeli kući još jednu zlatnu medalju sa 16. međunarodne izložbe inovacija „INVENTUM“ u Iloku.

Malo je reći da je Ulična masažna klupa oduševila samo žiri, koji joj je dodijelio zlato. Nije to mala pobjeda – virovitički đaci zlato su osvojili u konkurenciji od gotovo 100 inovatora s oko 120 inovacija koje su predstavili inovatori, udruge inovatora, te osnovne, srednje i visoke škole. Uz Republiku Hrvatsku, sudjelovali su inovatori i iz Srbije, Mađarske i Crne Gore i SAD-a.

U tri dana sajma, Ulična masažna klupa pokazala se itekako korisnom i primjenjivom:  posjetitelji su čekali u redu za malo masaže, kažu nam nagrađeni inovatori. 

I zlatom i odjekom inovacije zadovoljni su učenici i mentor, stručni učitelj Zoran Kozjak. Kako nam je kratko rekao, ovu inovaciju su potaknuli – umirovljenici.

POTAKNULA IH OKUPLJANJA UMIROVLJENIKA 

– Sama ideja je bila pomoći umirovljenicima koji se znaju skupiti na određenim mjestima u gradu i “pretresati” najnovije gradske događaje. Namijenjena je za masažu leđa ( četiri točke masiraju ramena, a 8 točaka kičmeni stup). Osoba sjedi kao na običnoj uličnoj klupi i pritiskom na dugme uključuje masažu, koja se vrši pomoću pomoću posebno dizajniranih plastičnih klipića, koji su prava inovacija.

Jer, klipići su dizajnirani tako da “gnječe” određene točke na tijelu, ali ne mogu ozlijediti osobu. Pokreću se sustavom ekscentra pokretanog elektromotorom – ističe mentor Z. Kozjak koji kaže kako osoba u svakom trenu može masažu isključiti i ostati normalno sjediti, kao i na običnoj anatomski dizajniranoj klupi.

mehanizam

Klupa ima dva sjedeća mjesta. Za sada je “masažno” samo jedno mjesto. Drugo je u postupku izrade.

-To diktira i vrijeme i financije. Kada govorimo o financijama, i ovaj put moramo od srca zahvaliti tvrtkama Flora VTC i Virkom d.o.o., koje su nam omogućile sudjelovanje na INVENTUM-u. Kad klupa bude potpuno gotova, bit će primjerena za neki park ili šetnicu. Ujedno, može se postaviti i u čekaonicama i na drugim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Klupa je inače izrađena u kombinaciji metala, drva i plastike, materijala prilično otpornih na atmosferske prilike. No kako koristi električnu energiju, poželjno ju je smjestiti u neki natkriveni prostor (nadstrešnicu), kako bi u njenim mogućnostima prolaznici mogli uživati baš cijele godine – zaključuje Z. Kozjak.

TRŽIŠTE JE NA POTEZU  

Ne sumnjamo, kad i gdje god nađe svoje mjesto, Ulična masažna klupa sigurno će biti na korist ne samo umirovljenicima, već svim prolaznicima. Inovatorima je ovo veliki uspjeh i vjetar u leđa za nove izazove.

klupa A

Prateći njihov angažman i dosadašnje uspjehe, sigurni smo da će već slijedeće godine, ako ne i ranije, nešto zanimljivo i korisno izbaciti na tržište. Ostaje sada na našim tvrtkama, poduzetnicima i obrtnicima da zavire u njihov dosadašnji rad i otkriju mogu li za svoj pogon, restoran, parkiralište ili ured iskoristiti, npr. okomiti stalak za bicikle, samonatapajući stalak za cvijeće, turbo roštilj, sanjke na kotačima, pa i novu klupu.

Sve je to s vrlo malo novca, a jako puno snalažljivosti, rada i truda nastalo iz mašte i ruku učenika Industrijsko-obrtničke škole i uz potporu i znanje njihova nagrađivanog mentora Z. Kozjaka. Značajno može olakšati svakodnevnicu onima koji će te inovacije koristiti. Prilika je tu, zato je valja iskoristiti, poručit će mladi inovatori i mentor koji su uvijek spremni na razgovor i nove ideje.  (www.icv.hr, mlo, foto: Z. Kozjak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content