Diljem Virovitičko-podravske županije obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Akcijama u Orahovici, Slatini, Virovitici i Pitomači, Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije danas (subota) obilježio je Nacionalni dan hitne medicinske službe.

Od 8 ujutro, “hitnjaci” su za građane na četiri lokacije održali edukacije osnova održavanja života, poput masaže srca i umjetnog disanja na lutki, te razgledavanje opreme hitne medicine i vozila. Također, zainteresiranima su podijelili letke i korisne informacije o tome kada pozvati hitnu medicinsku službu.

– Prošle godine, naša služba u Virovitičko–podravskoj županiji imala je više od 7.000 intervencija na terenu i više od 9.000 intervencija u ambulantama, što je više od 13.000 intervencija hitne medicine, što čini prosječno 1,8 intervencija po satu. To dovoljno govori o važnosti Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije. Dio problema riješi i prijavno–dojavna jedinica u dispečerskom centru. Od preko 1.300 prošlogodišnjih poziva, pola je riješeno savjetima putem telefona – naglasila je tom prilikom ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije Lahorka Weiss te dodala kako je zadovoljna odazivom građana na ovakav tip akcija, naročito onih mlađih.

Nacionalni-dan-Hitne-pomoci-5

Početak ove hvalevrijedne akcije bio je u Orahovici gdje se prvi u edukaciji reanimacije okušao Saša Rister, orahovački gradonačelnik.

– Prije svega, koristim prigodu da svim djelatnicima Hitne medicine čestitam 30. travnja, njihov dan i zahvaljujem se ravnateljici Weiss i njenom timu koji provode ovu hvalevrijednu akciju. Ovo je izvrsna prigoda da građani i sami nauče kako nekome pomoći u nevolji, a moram reći da Grad Orahovica naravno sufinancira rad Hitne medicinske službe jer nam je zdravlje svih naših sugrađanima od najmanjih i najmlađih do najstarijih najvažnije – zaključio je Rister.

IMG_2507

Nakon što su Slatinčane, među kojima je bio i zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, educirali o zahvatima koji život znače, Zavod za hitnu medicinu VPŽ uputio se u Viroviticu, gdje ih je dočekao zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement. Kako bi ohrabrio svoje sugrađane da se i oni okušaju u reanimaciji, bez oklijevanja je čučnuo kraj lutke te, prativši naputke liječnika Ivana Andraševića, započeo masažu srca.

– Iskoristio bih priliku i čestitao Nacionalni dan hitne medicinske službe svim medicinarima i “hitnjacima” na području cijele države i naše županije. Znamo da su nam na raspolaganju sve dane u godini, 24 sata dnevno. Moram napomenuti, uz sve njihove intervencije koje imaju, a to su praktički dvije dnevno, koliki su doprinos pridonijeli u rješavanju korona krize koja traje već gotovo dvije godine. Konstantno su bili na raspolaganju, stožeru i svim građanima naše županije – zaključio je M. Klement.

Zadnja postaja ove akcije je bila Pitomača, gdje su građani također imali priliku od cijelog tima “hitnjaka” dobiti bitne informacije koje spašavaju živote.

Foto 1 1

Inače, osim hitnih intervencija, u sklopu Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko–podravske županije djeluje i sanitetski prijevoz, koji je prošle godine imao više od 17.000 prijevoza.

Na području Virovitičko–podravske županije djeluje 30 timova hitne medicine. Oni su locirani u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici, a u Voćinu djeluje tim pripravnosti. Tako da svi stanovnici Virovitičko–podravske županije imaju jednak medicinski standard u zbrinjavaju kod medicinskih intervencija.

(www.icv.hr, eat, mš, vg, foto: E. Aragović Turkalj, M. Šolc, D. Fišli, V. Grgurić, I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content