EHF EURO 2022 ‘Kraljice šoka’ doznale protivnice na Europskom prvenstvu

Danas je u Ljubljani održan ždrijeb skupina Europskog rukometnog prvenstva koje će od 4. do 20. studenog organizirati Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, piše HRS.

Šesnaest reprezentacija koje su izborile pravo nastupa na tom natjecanju bilo je podijeljeno u četiri pota ili šešira. Hrvatska se nalazila u potu tri, zajedno s dva domaćina Slovenijom i Sjevernom Makedonijom te Njemačkom. Kako su domaćini već unaprijed odabrali da svoje susrete igraju u Celju, odnosno skupini B te u Skoplju, skupina C, ostalo je da se odredi u koju skupinu odnosno grad će Hrvatska i Njemačka. I taj dio ždrijeba obavljen je prvi.

Hrvatska je dobila skupinu A, a to znači da će igrati u Ljubljani, a Njemačka je nakon toga raspoređena u skupinu D, odnosno Podgoricu.

Nakon toga, ždrijebane su dvije reprezentacije iz šešira broj četiri. Naime, i tu su dirigiranim ždrijebom unaprijed bile raspoređene dvije selekcije. Mađarska je dobila skupinu u Ljubljani, a Crna Gora u Podgorici. Prva je izvučena Nizozemska i smještena je u skupinu C, odnosno grad Skoplje. Preostala reperezentacija iz toga šešira, Švedska, automatski je dobila skupinu B i igrat će u Celju.

Vrlo zanimljiv bio je dio ždrijeba iz 4. pota ili šešira. Tu su se nalazile reprezentacije Španjolske, Rumunjske, Srbije i Švicarske. Ždrijeb ih je rasporedio na sljedeći način. Švicarska koju su svi željeli došla je u našu skupinu u Ljubljani. Srbija je završila u skupini B zajedno s domaćinom Slovenijom i Švedskom, a Španjolska će put Podgorice.

Na kraju su ždrijebane najbolje reprezentacije po učinku u kvalifikacijama i rankingu. U skupinu A kao nositelj stigla je Norveška. Skupina B dobila je reprezentaciju Danske. U C skupinu otišla je Francuska, a skupina D pripala je reprezentaciji Poljske.

– Zadovoljni smo što igramo u Ljubljani. Kao što je Szimoneta Planeta predstavnica Mađarske poželjela da Stožice budu u njihovim bojama, tako se i mi nadamo, jer Ljubljana je bliže Hrvatskoj nego Mađarskoj, da će mnogi prijatelji rukometa doći i podržati naše rukometašice. Što se tiče skupine, mogu reći da je Norveška apsolutni favorit. One su europske prvakinje i jedna od najboljih reprezentacija svijeta u ovom trenutku. Doživjet će neke male promjene, ali one imaju sustav i ne treba sumnjati da će biti u top izdanju.
Mađarska je promijenila izbornika prije izvjesnog vremena. U kvalifikacijama su bile suverene. Pobijedile su u oba susreta Španjolsku. Vodi ih Vladimir Golovin koji je s većinom tih igračica bio svjetski i europski juniorski prvak. To je “otvorena” priča. I mi imamo svoje adute u toj utakmici, tim prije jer tamo igraju Tea Pijević i Katarina Ježić. U toj utakmici posebno važan bit će taj tzv. “osmi igrač”, odnosno podrška s tribina. Švicarska je realno najslabija u ovoj skupini. Prošla je na Europsko prvenstvo onog trenutka kad je izbačena Rusija. Imaju svoju akademiju i napreduju iz godine u godinu. Znam ih jer smo s njima igrali u kvalifikacijama za EP 2018. godine. Pobijedili smo u oba susreta, ali u Zagrebu je bilo dosta gusto u jednom trenutku. I za kraj, jako je bitno tko će doći iz skupine B, ako prođemo dalje, a mi se tome nadamo. Tamo su dvije skandinavske i dvije reprezentacije s prostora bivše države. Svaka utakmica tu će biti na nož , a svaki osvojeni bod zlata vrijedan- istaknuo je nakon ždrijeba izbornik Nenad Šoštarić.

(www.icv.hr, HRS)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content