Elza Blagajac piše povijesne stranice Orahovice: 100 puta darovala krv i prava je heroina modernog doba

Uvijek volimo reći kako su darivatelji krvi heroji modrenog doba, i to zaista i jesu, jer davati dio sebe za spas tuđih života je uistinu neprocjenjivo. I zato je ona istinska heroina, ona je Elza Blagajac (68), Orahovčanka koja je na nedavno održanoj akciji Dobrovoljnog darivanje krvi, krv dala po jubilarni 100. put. I stoti kao i prvi put, krv je dala sa širokim osmijehom:

– Na darivanje krvi uvijek idem s osmijehom jer doista sam sretna što sam zdrava i što svojom krvlju mogu pomoći nekome kome je to zaista potrebno. Sretna sam također što vidim da ima mladih darivatelja, novi se uključuju i dolaze i to je jako dobro jer darivatelja i krvi uvijek treba– kaže Elza Blagajac koja je povijesna rekorderka u davanju krvi u Orahovici među ženama, druga je Marica Gerenčir s 80 koja više nije aktivna, a treća Verica Grgurić sa 72 darivanja. Kako smo i prije pisali, Elza je u ovu humanu akciju privukla kompletnu obitelj, a uz nju najviše darivanja ima njen suprug Slavko.

– Suprug je na ovoj akciji po 85. put darovao krvi i jako sam ponosna na njega. Kada pričam o darivanju krvi, nekako su svi koji dođu na orahovačke akcije moji, jer smo svi mi jedna velika obitelj, ali kada netko tvoj bližnji također ima to humano srce onda sreći nema kraja. Sinovi i dalje darivaju krv i svi smo zajedno rekli da ćemo biti darivatelji dok god bude zdravlja– nastavlja Elza koja je u društvenoj zajednici iznimno aktivna i baš prije neki dan je izabrana u novi mandat predsjednice Orahovačke udruge umirovljenika i starijih osoba:

– Uvijek nešto radim, nisam od onih koji sjede kod kuće i čekaju da prođu dani. Otkako sam u mirovini stalno sam negdje aktivna, a ovo druženje s mojim umirovljenicima u udruzi mi se posebno uvuklo pod kožu. Nekako mi ta aktivnost daj poseban motiv za sve, pa tako i darivanje krvi– kaže Elza te za kraj još jednom poziva mlade da e uključe u humani čin darivanja krvi:

– Uvijek su me pitali odakle meni toliko motiva i želje za darivanjem, a moj odgovor je bio da to moraš osjetiti u sebi, kao nekakav poziv. Pomoći drugome u nevolji, spasiti nečiji život, nema ljepšeg i svetijeg od toga i zato i ovim putem pozivam sve mlade ljude da se i dalje priključuju humanim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi– zaključila je orahovačka heroina Elza. Orahovački Crveni križ uručio joj je simboličan poklon za 100. darivanje, a na njenom krevetu gdje je ležala pri darivanju pisalo je ”100. darivanje”.

– Ljudi poput Elze su posebni i nažalost, rijetki. Dugo godina se poznamo i družimo na darivanjima i doista uvijek dolazi s osmijehom. U ime našeg društva od srca joj se zahvaljujem za sve godine i nadam se da će još dugo biti zdrava i da ćemo se još dugo sretati na akcijama– rekao je Željko Kiš iz orahovačkog Crvenog križa.

Elza Blagajac po 100. put darovala krv 1

(www.icv.hr, vg)    

            

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content