Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek proslavio 45 godina: Printanja betona 3D printerom te projekt zaštite od elektromagnetskog zračenja, perjanice znanstveno-istraživačkog rada

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek (GrAFOS) prošle je godine obilježio 45 godina kontinuiranog rada na obrazovanju inženjera građevinarstva (od 2016. godine i inženjera arhitekture). No, svečano obilježavanje jubileja izostalo je uslijed epidemiološke situacije pa je to učinjeno sada kada su relaksirane epidemiološke mjere te je održana svečana akademija GrAFOS-a.

O radu GrAFOS-a govorio je dekan Damir Varevac koji je naglasio veliki doprinos Fakulteta za cjelokupan razvoj Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje, kao i cijele Hrvatske u obrazovanju studenata i provođenju znanstvenih istraživanja iz područja građevinarstva, arhitekture i urbanizma.

Prema riječima dekana, samo u posljednjih pet godina GrAFOS se može pohvaliti s oko 15 znanstveno istraživačkih projekata kojima je uprihodio oko 100 milijuna kuna, a upravo taj iznos pridonio je napretku kao i ponudi fakulteta. Među najistaknutijim projektima su istraživanje mogućnosti printanja betona 3D printerom, te projekt koji se bavi zaštitom od elektromagnetskog zračenja osjetljivih skupina poput porodilišta, vrtića, škola i bolnica.

mini IMG 3844

Uz uspješno provedene EU projekte fakultetu je nedavno Osječko-baranjska županija dodijelila Zelenu plaketu za istraživačke projekte koji se bave očuvanjem okoliša.

Čestitke Fakultetu na velikoj i važnoj obljetnici uputio je i zamjenik župana Josip Miletić koji je uz ostale uzvanike nazočio svečanoj akademiji GrAFOS-a.

– Ono što rade djelatnici i studenti ovog fakulteta je izuzetno važno, osobito u znanstvenom smislu, ali i u pogledu zaštite i očuvanja okoliša, posebno s dolaskom novih tehnologija. Svjedoci smo ubrzanog rasta građevinskog sektora u prethodnom razdoblju, a uvjeren sam da će uz suradnju Fakulteta s ostalim subjektima realnog sektora te uz podršku Osječko-baranjske županije taj rast biti na korist svih žitelja naše županije  – rekao je Miletić.

mini IMG 3877

Inače, počeci obrazovanja građevinskih inženjera sežu još u 1967. godinu, kada je Visoka tehnička škola iz Zagreba, na inicijativu osječkih predstavnika inženjerske struke, otvorila izdvojeni odjel u Osijeku, u današnjoj Županijskoj ulici . U izvedbu nastave od samog se početka uključuju domaći građevinski inženjeri i arhitekti koji u toj staroj, derutnoj zgradi 1976. godine utemeljuju Višu tehničku građevinsku školu Osijek. Od 1980. godine škola seli u novu zgradu kružnog oblika u Drinskoj ulici, a nakon godina djelovanja u spomenutoj zgradi, nova era razvoja Fakulteta započela je izgradnjom nove zgrade na današnjoj adresi u koju Fakultet useljava 2016. godine, a studenti prate predavanja u daleko adekvatnijim uvjetima.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content