Minute za tebe: Raj ili pakao – vječnost – ovisi o tebi i o tvojoj duši

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Danas nam evanđelist Ivan donosi Isusove riječi koje kažu: ako tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka.
Razmišljali smo o smrti koja nikome nije ugodna pomisao ali i tome kako bismo trebali živjeti ovdje sada i rekli smo da trebamo čuvati dušu za život vječni, ali nismo govorili o tome što je točno život vječni i vječnost.

Židovi su očekivali Krista – Pomazanika i Mesiju koji će doći k njima i uspostaviti Božje kraljevstvo kao stvarnost ovoga svijeta. Isus govori o kraljevstvu božjem kao stvarnosti koja je s njime započela ali ne u tom svjetlu kako farizeji i pismoznanci očekuju. Nije Krist došao da se zakralji ovdje na zemlji i da pokori sve bezbožne narode kako bi izabrani narod uživao materijalna dobra i bogatstva i snagu i slavu ovdje i sada.

Vječnost je pitanje duše jer i sami znamo da sve stvoreno i materijalno prolazi, mijenja oblik i propada. Tako i naše tijelo. Rađamo se, rastemo, starimo i umiremo. Zato Krist uspostavlja kraljevstvo ovdje i sada ne samo za tijelo nego i za dušu.

Pa kako će to biti u vječnosti? Kao ljudi ograničeni smo i mislimo samo u onom što poznamo. Poznato nam je prostor i vrijeme i zapravo ne možemo misliti vječnost izvan toga. Zato o raju ili paklu koji su opcije vječnosti mislimo kao o mjestima u kojima će ili biti zabava s dobrom ekipom ili patnja s lošom ekipom. I nekako mislimo da to sve ovisi o drugome kakva će tamo biti atmosfera. Raj ili pakao – vječnost – ovisi o tebi i o tvojoj duši.

Kad sklopim oči i nađem se s one strane bit će mi onako kako će moja duša reći na kraju. Ako sam čuvao Božju riječ i njegovu ljubav onda će duša biti u miru i blaženoj vječnosti, a ako na duši ostane teret grijeha i zanemarenosti nije da će me Bog izbaciti ili neki drugi lik na vratima raja – duša će osjećati taj teret i doživjeti pakao vječnosti slomljena jer je propustila Dobro.
Čuvaj i pomozi svojoj duši da pronađe svoj mir kod Boga.

(www.icv.hr, foto: pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content