Minute za tebe: Moja sebičnost i želja da budem što ja želim je obmana

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Danas Isus govori – Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.
Već smo razmišljali o važnosti čuvanja Riječi Božje u svom srcu i da je ona jedina koja nas vodi ispravnim putem. Danas možemo dodati i to da će nas ta riječ upoznati sa istinom, a istina će nas osloboditi. Pitanje koje muči čovjeka od kad postoji je upravo to što je istina. I sam Poncije Pilat postavlja Isusu pitanje – što je istina?

Živimo u vremenu demokracije i kapitalizma. Ovo vrijeme možda ne nosi izazove koje je nekad nosio neki drugi režim. Ovo vrijeme okarakterizirano je slobodom koja sve živo dopušta jer svatko ima pravo na svoju slobodu izražavanja misli i osjećaja a s time sam primjetio da postoji i puno subjektivnih istina. Da, svatko od nas je na neki način svemir za sebe. Svatko od nas doživljava ovaj svijet na svoj način kroz svoja osjetila. No, je li to onda prava Istina – Da smijem što god hoću i što god ja mislim da je ispravno za mene?

Neki dan sam čuo i pojam da živimo u svijetu otkazivanja svega, pa sam se opet upitao je li to onda istina i sloboda da mogu otkazati slobodno i svoje ja i tuđe ja i univerzalno ja.
Puno toga u životu ne znam, a volio bih znati. Što je istina za mene i tebe ponekad imam osjećaj da znam. I nije loša ta Istina – skrivena je u onome koji je umro za tebe i za mene, jer došao je da život imaju, u izobilju da ga imaju. Smrt nije kraj – to je istina.

Život vječni je Istina. Ljubav je Istina, Žrtva je Istina. A moja sebičnost i želja da budem što ja želim je obmana – jer ti i ja jesmo samo u očima drugog, a sami za sebe bez drugog ostajemo bez lica i svog identiteta. Koja bi bila tvoja istina da si rođen i ostao sam bez ikog na ovom svijetu?

(www.icv.hr, foto: pixabay)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content