Naša mreža dobrote: Isporučeno sve sakupljeno za obitelj 4, majka sedmero djece: Od srca hvala svima koji nam pomažu

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica odvezlo je danas (srijeda) posljednju turu prikupljenih namirnica, odjeće, pokućstva i drugog, uključujući i bicikl, što je za obitelj 4 sakupljeno u ožujku u okviru akcije Naša mreža dobrote.

Pun kombi i novinare ICV-a u jednom malom mjestu dočekala je majka (43), s troje najmlađe djece. Školarci, njih četvero, bili su za svojim zadaćama u školskim klupama. Stidljiv osmijeh i znatiželja zrcalile su se na licu petogodišnjaka i trogodišnjaka, dok se najmlađi dječak, star svega osam mjeseci, mazno privio uz mamu kad su se kombi i vozilo parkirali u dvorište.

Tata je, čim su djelatnici Crvenog križa otvorili kombi, krenuo pomoći istovarati dovezeno.

-Hvala svima koji nam pomažu u okviru ove akcije, nemamo riječi kojima bismo dovoljno zahvalili. U ovom trenu nije nam lako, snalazimo se tako da za djecu mora biti, a za nas, odrasle, koliko ima – kaže nam majka u ime obitelji u kojoj je 9 članova.

I ona i suprug su nezaposleni. Ona je trenutno na roditeljskom dopustu. Suprug, nažalost, nije radno sposoban. Sa svega 33 godine preživio je srčani udar zbog urođene srčane mane. Već se i na najmanji napor jako umori i njegovo je stanje razlog zbog kojeg je cijela obitelj na stalom oprezu. Ponuda za posao u takvom stanju, kaže nam sugovornica, neće ni biti. Dobivaju socijalnu pomoć i dječji doplatak, no izdatci su veliki.

Spomenimo okolnosti u kojima su se našli u ovakvoj situaciji. Samu obitelj 4, kako smo ju nazvali u akciji, zadesila je nesreća prije par godina. Ostali su bez svog krova nad glavom. Općina i udruge, država i Centar za socijalnu skrb te ljudi dobre volje udružili su snage i osigurali im da im se sagradi nova kuća.

Nekretnina je sagrađena, no riječ je o “golim zidovima”. Nemaju još stolariju, fasadu, laminat, pokućstvo. Sve to još treba riješiti ili kupiti. Što god mogu, napravit će sami.

nasa mreza 1

DEVET ČLANOVA U 40 KVADRATA

Trenutno, njih devet živi u kućici od dvije male prostorije, u 40 “kvadrata”.

-Malo nam je tijesno i zima nam je bila teška – priznaje majka, koja kaže kako gužva najteže pada školarcima. Mira nema nikada – dok jedan uči, drugi pokušava čitati lektiru. Troje najmlađih nervozni su, jer bi se igrali, a prostor je jedva dostatan da svatko sjedne na svoje mjesto.

-Sad, dok je lijepo vrijeme, dvorište će riješiti pitanje gužve, a kad se kuća sredi, onda će djeca imati svoju sobu pa će biti mir. No, do tog trena ostaje nam još puno posla i još puno ulaganja. U mnogočemu ovisimo o tuđoj pomoći – kaže majka.

Priča nam kako je nastao problem s novom kućom – za septičku jamu, koja nekako nije isprojektirana, potrebno je uložiti dodatnih 30.000 kuna, inače kupaonica nema smisla. Administrativni problemi vezani uz projekt sada su nešto novo što, uz ostale, probleme, također moraju riješiti.

Inače, kao i drugi, snalaze se. Obitelj za svoje potrebe uzgaja kokoši i zečeve, sade vrt da ne kupuju ništa osim najnužnijeg. Jasno je da su režije, hrana i osnovne higijenske potrepštine te odjeća izdatci na koje ode svaka kuna, pa i više, koju im sustav osigurava. Zato će svaki krevet, polica, ormarić, hlačice, jakna, bicikl i ostalo, što je danas stiglo na njihovu kućnu adresu, pomoći obitelji da prebrodi ovaj težak period.

Majka kaže kako su zahvalni i svima u školi koju đaci pohađaju. Obitelj, naime, nema automobil. Djevojčica koja pohađa drugi razred osnovne škole ustaje se svakog jutra u pet, kako bi je autobus u pola sedam prevezao do škole.

-Zahvalni smo tetama čistačicama koje dođu ranije pa nalože, da joj nije zima. Mora ići ranije jer inače nema kako. To je šest kilometara pješice, cesta nema nogostup, voze i kamioni i automobili, a i puno je životinja na putu. Zato ide ranije, autobusom, pa čeka sama sat i pol, nastava joj počinje u osam. Đaci se vraćaju autobusom, a ako moraju ostati duže, npr. zbog informatike, onda se domar vraća po njih u školu i vraća nam ih kući. Hvala svim dobrim ljudima koji nam uskaču u pomoć – kaže majka.

Obitelj je u svom selu poznata da, iako živi uistinu skromno, pomaže i drugima, osobito starijima koji žive sami. Srednjoškolka volontira i pomaže kad god može u svojoj zajednici, a kad završi školu za jedno deficitarno zanimanje, vjeruje da će i svojim poslom pomoći obitelji. Do tada, bori se svojim znanjem i trudom, sportašica je i dobra učenica.

Iako je puno toga odvezeno i sakupljeno u okviru akcije u ožujku, ova obitelj i dalje će trebati pomoć, dok ne stanu na svoje noge i osiguraju podmirenje osnovnih potrepština. Računalo ili laptop u dobrom stanju za školarce, radni stol i stolica, isto tako mobitel, odjeća i slično nešto je što će im im uvijek dobro doći. Ako imate nešto od navedenog, javite se u Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica na broj 033/729-459 ili na naš mail [email protected]

U ime organizatora, ICV i Gradsko društvo Crvenog križa zahvaljuju svima koji su dosad pomogli i koji će to tek učiniti. Našu akciju nastavljamo, za dvije nove obitelji.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content