Noć knjige u virovitičkoj knjižnici zatvorilo predstavljanje eseja mladih, prva mjesta osvojili su Marko Vidić i Niko Abramović

U organizaciji Kluba mladih u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (nedjelja) je u povodu Noći knjige održana prezentacija eseja na temu “Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest”. Predstavljeno je 12 eseja, a najbolji su nagrađeni prigodnim poklonima.

Naime, da bi mladi mogli pisati o slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest, osmišljena je tema koja im je to omogućila te je ujedno obilježena obljetnica rođenja Vesne Parun.

– Organizirali smo natječaj „Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest“. Naziv je upravo takav jer smo htjeli napraviti presjek da mladi mogu pisati o slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest. Naime, ove godine slavimo 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun, a značenje njezinog imena je slavenska božica proljeća, dok je Perun bio vrhovni slavenski bog. Zapravo je sve logički povezano, obilježavamo obljetnicu suvremene hrvatske književnice, Perun i Parun su slične riječi pa smo tako sve i povezali u jednu cjelinu – objasnila je Mirjana Kotromanović, voditeljica stručno-znanstvenog odjela i informacijsko-posudbene službe. 

Stručni žiri, kojeg su uz djelatnice knjižnice činile Ivana Vlaisavljević iz Tehničke škole Virovitica i Andrea Grdenić iz Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice, imao je pune ruke posla i kako ističu, nije bilo nimalo lagano. Velik odaziv mladih, najkritičnije skupine koja najmanje čita, pozitivno je iznenadio žiri te su kroz Klub mladih Virovitica uspjeli doprijeti upravo do te skupine i njihovih skrivenih talenata, ističe žiri.

Između 12 pristiglih raznovrsnih eseja odabrana su 4 najbolja, dva od strane žirija, a dva od strane publike. Prva dva mjesta osvojili su Marko Vidić i Niko Abramović, a druga dva Karla Puž i Tea Oštrić.

Vlasnici nagrađenih eseja skromni su i kako kažu, nisu očekivali nagrade.

– Nisam se nadao pobjedi jer se ovdje radi o mladima koji su u klubu i izrazito puno čitaju te smatra da imaju velike potencijale, želju i taj osjećaj za književnost. Tema je bila zaista opširna i slobodna, što je bilo dosta individualno te je svatko od nas to mogao sasvim drugačije interpretirati – rekao je Marko, koji je po mišljenju žirija osvojio 1. mjesto.

Pobjednik natječaja po mišljenju publike je Niko Abramović, učenik 8. razreda osnovne škole, koji jako voli čitati, a povremeno i piše. 

– Bilo je jako puno dobrih radova i kada sam ih čuo, nisam ni najmanje očekivao pobjedu. Jako puno čitam, mjesečno tri do četiri knjige, a ljeti i više. Imam razne ideje za pisanje, ali još mi ništa nije došlo do prevelikog izražaja – kaže Niko koji je pisao o Sylviji Plath, svojoj najdražoj književnici.

Klub mladih Gradske knjižnice Virovitica ovim susretom i natječajem zatvorio je ovogodišnju Noć knjige, koja je ovih dana u virovitičkoj knjižnici ugostila zanimljive predavače, književnike i glazbenike, te i ovoga puta posjetiteljima osigurala zanimljiv i kvalitetan sadržaj.

(www.icv.hr, lc, Foto: L. Crvenka)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content